Üzleti tippek

Létbizonytalanság fenyegeti az újságírókat

Több évtizede nem tapasztalt létbizonytalanság fenyegeti a hazai újságírókat; ebben a helyzetben a munkáltatóknak és a munkavállalóknak osztozniuk kell a terheken - írja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége az MTI-hez is eljuttatott állásfoglalásában.

“A magyarországi médiaiparban a gazdasági válság első hatásait érzékeljük” – írta a legnagyobb taglétszámú hazai szakmai szervezet elnöksége, az elbocsátásokat, az oldalszámcsökkentéseket és a ki nem fizetett járandóságokat említve. A testület szerint az Európából és az Egyesült Államokból érkező hírek “egyre fenyegetőbben mutatják, hogy a szórványos jelenségek a hazai médiát is veszélyeztető, súlyosabb következmények előjelei”.

Utalt arra, hogy a médiát működtető hirdetési üzletág az egyik leginkább konjunktúraérzékeny piaci szegmens, márpedig az ágazatban dolgozó menedzserek 10-25 százalékos visszaesésről beszélnek.

Fő veszélyben a nyomtatott lappiac

A lappiacot közvetlenül fenyegeti a vásárlóerő csökkenése, a forint gyengülése a papírárak hamarosan elkerülhetetlenné váló, drasztikus emelkedésén keresztül növeli a nyomtatott sajtó költségeit – közölte a MÚOSZ elnöksége, hozzátéve, hogy a következményeket esetleg csak csökkenteni lehet, kivédeni nem. Kiemelte, hogy a külföldi székhelyű nagy médiavállalkozásoknak, -vállalkozóknak számon kell tartaniuk, hogy magyarországi médiabefektetésükkel nem egyszerűen áru, hanem különleges áru előállítására vállalkoztak: a média a nemzeti kultúra és a demokrácia infrastruktúrájának része.

“Ezeket döntéseiknél most tekintetbe kell venniük” – jegyezte meg a szervezet elnöksége, amely egyúttal felhívta a médiában dolgozók figyelmét “a szolidarizáló magatartás erényére és szükségességére”, továbbá “bizonyos jogos követelésük érvényesítésének elhalasztására”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik