Üzleti tippek

A Facebookon kémkedne a brit kormány

admin
admin

2009. 03. 26. 10:01

A legnagyobb közösségépítő portálokat, a Facebookot,a Bebót és a MySpace-t is megfigyelné tervei szerint a jövőben a brit kormány. A lépést azzal indokolják, ily módon leküzdhető lenne az online terrorizmus és a bűncselekmények.

A tervezet keretében a közösségi portáloknak adatokat kellene szolgáltatniuk felhasználóik webes szokásairól. Az így nyert információkat a kormány egy központi adatbázisban tárolná, tudta meg a Brandrepublic. A tervezet azt követően látott napvilágot, hogy a brit lakosság minden egyes telefonhívását, email-, valamint internetforgalmát is monitorozná a kormány.

Néhány javaslat már az Európai Unió elé került a témakörben. A direktíva keretében az internetszolgáltatóknak figyelniük kellene felhasználóik levelezési és internetezési szokásait, az adatokat pedig egy évig kellene megőrizniük. A javaslatot szintén a terrortámadások elhárításával magyarázzák, ám egyesek szerint nagy hiányossága, hogy nem terjed ki a közösségi site-okra.

A brit javaslat több civilszervezet nemtetszését váltotta ki, indoklásuk szerint a kormány a jogkövető lakosság magánéletében turkálna. A közösségi site-okon a brit lakosság mintegy fele, körülbelül 25 millió ember adatai érhetők el. A Facebookon 17 millió brit felhasználó van, míg a Bebo oldalán számuk szintén meghaladja a 10 milliót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.