Üzleti tippek

Elindult a húsvéti sonkateszt

Két hete lejárt sonka, 13-féle E-számot tartalmazó termék, ugyanazt a beszerzési forrást használó szupermarket és fejkendős néni a mérlege annak a vizsgálatnak, amely részletesen a Nők Lapja Egészség és a Wellness magazin áprilisi számában olvasható.

A teszt során ötféle sonkát és mintegy ötszáz tojást vizsgáltak be. A termékeket piacon, kisboltban, lakótelepi áruházban és hipermarketben vásárolták. A sonkák között akadt ugyan lejárt szavatosságú, ennek ellenére a független akkreditált intézetben végzett elemzés csupán egyetlen sonkában talált a megengedettnél magasabb sótartalmat, minden más vizsgált érték rendben volt.

A tojások esetében hasonlóan jó eredményt kaptak. Minden típus megfelelt a követelményeknek, de nem meglepő módon a biotojás kapta a legmagasabb pontszámot. A leggyakoribb minőségi kifogás: a tojások között több repedt, törött volt, amelyet csak lámpás átvilágítással lehetett látni. Nem mindegyik volt túl friss, és találtak egy-két bélsárral szennyezett darabot is. Akadtak gondok a méretek megjelölésével is, az L-esnek, azaz a legnagyobbnak vásárolt tojás csupán középméretű volt.

A vizsgálatról, valamint arról, mire érdemes odafigyelni hús- és tojásvásárláskor, a Nők Lapja Egészség és a Wellness magazin áprilisi számában olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik