Üzleti tippek

Élen járunk mobiltelefon-használatban

Világelső volt Európa tavaly a lakosság számarányában mért mobiltelefon-elterjedtséggel - közölte szerdán az Európai Bizottság.

Az EU-országokban száz lakosra 119 mobiltelefon jutott, ami 7 százalékpontos emelkedést jelentett 2007-hez képest. Az Egyesült Államokban ez a mutató 87, Japánban 84 volt. A jelentés szerint a gazdasági válság ellenére az EU GDP-jének mintegy 3 százalékát kitevő távközlési ágazat 2008-ban tovább nőtt, bevételei meghaladták a 300 milliárd eurót, ami 1,3 százalékos növekedést jelent 2007-tel összevetve.

Eközben az európai fogyasztók kevesebbet fizetnek, és jobb ár-érték arányú szolgáltatást kapnak. A közös uniós fellépésnek köszönhetően a havi mobiltelefon-számlák átlagos összege 2008-ban 21,48 euróról 19,49 euróra csökkent. Már a fogyasztók 75 százaléka rendelkezik legalább 2 megabites internetkapcsolattal, ami lehetővé teszi például az interneten keresztül történő televíziózást.

A brüsszeli bizottság jelentése azonban felhívja a figyelmet arra is, hogy jobb európai koordináció híján a nemzeti szabályozások következetlensége alááshatja az egységes távközlési piac előnyeit. “Különösen az aggaszt, hogy számos nemzeti szabályozó külön utat követ a nagysebességű internethálózattal kapcsolatban. A tisztességes versenyhez és az említett hálózattal kapcsolatos beruházások megvalósításához nem 27 különböző, főként a nemzeti vállalatokat támogató megoldásra van szükség, hanem nyitott piacokra, jogbiztonságra és egyenlő esélyekre minden befektetőnek és szolgáltatónak” – mondta Viviane Reding, az EU távközlési biztosa.

Magyarországon az EU statisztikai adatai szerint 2008-ban csaknem elérte az uniós átlagot a mobilpenetráció: 100 lakosra 117 készülék jutott. A fogyasztói árak nem változtak lényegesen Magyarországon: az átlagos havi mobilszámla 15,02 euró volt tavaly. A magyar szélessávú internetpenetráció 15 százalékot ért el, ami jelentősen elmarad a 22,9 százalékos EU-átlagtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik