Üzleti tippek

Adókönnyítéssel a válság ellen?

A legtöbb ország adócsökkentéssel igyekszik tompítani a világméretű gazdasági válság hatásait a Deloitte globális tanulmánya szerint.

A nemzetközi tanácsadó cég több mint ötven ország közelmúltbéli kormányzati adóintézkedéseit elemezte világszerte.
A Deloitte tanulmányát ismertető közleményből kiderül: a válságkezelési megoldásokban jellemzően a versenyszféra adóterheinek további csökkentése figyelhető meg. Ha valamely állam növelni is igyekszik a gazdaságélénkítésre fordított források nagyságát, azt sehol nem az adóbevételekből, tehát nem az újraelosztás és az adócentralizáció növelésével teszi.

Nincs tehát paradigmaváltás a nemzetközi adóversenyben, sőt, a vállalkozások, az élőmunka és egyes országokban a háztartások adóterhelésének további csökkentése látható – idézi a közlemény Oszkó Pétert, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatóját.

Kövesdy Attila, a Deloitte adótanácsadási üzletágának nemzetközi adótanácsadásért felelős partnere szerint egyértelműen körvonalazható néhány tipikus intézkedés. Ilyen az adómérték csökkentése, a gyorsított értékcsökkenési leírás, az adóbefizetési határidők eltolása, a gyorsabb adóvisszatérítés, a fizetési könnyítések biztosítása. A kormányok ezekkel az intézkedésekkel vagy a magánszemélyek, vagy a vállalkozások helyzetén szeretnének javítani az adóterhek csökkentésével és a likviditás javításával.

Országonként más és más

Egyes országok egészen különleges intézkedésekkel próbálkoznak. Az Egyesült Államokban például a kisvállalkozások számára megengedik a visszamenőleges veszteségelhatárolást, azaz, amennyiben társasági adó alapjuk negatív, ezt korábbi pozitív adóalapjukkal szembeállíthatják, és a korábban befizetett adót visszaigényelhetik. Máshol az intézkedések csak egyes szektorokat érintik, Belgiumban így az új lakások építését terhelő általános forgalmi adót csökkentették 21-ről 6 százalékra.

Kevésbé általános, de nem elszigetelt az a gyakorlat, amely arra kötelezi egy adott ország adóhatóságát, hogy átmenetileg függessze fel az adóellenőrzéseket azoknál a jellemzően kis- és közepes hazai vállalkozásoknál, amelyek munkahelymegtartó programot hajtanak végre, illetve egyéb munkahelyteremtő vállalásokat tesznek (például Korea).

Kövesdy Attila kiemelte: térségünkben a Cseh Köztársaság – egyéb intézkedések mellett – társasági adót csökkent, és felfüggesztette bizonyos esetekben a személyi jövedelemadó előleg fizetésének kötelezettségét.

Érdekesség, hogy Írország, amely magas költségvetési hiánnyal küzd, adóemeléseket vezetett be mind az általános forgalmi adó, mind az eddig nemzetközi összehasonlításban alacsonynak mondható személyi jövedelemadóterhelés területén, miközben könnyíteni igyekszik a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalatok adókötelezettségeit. Mindez mutatja, hogy nincs egy recept minden országra, hiszen figyelemmel kell lenni az adott ország költségvetésének helyzetére is az adóintézkedések meghozatalakor – mutatott rá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik