Üzleti tippek

Kell egy közszolgálati zenei rádió

Ötből négyen egyetértenek azzal, hogy a közrádió három országos adója közül egynek a fiatalokhoz kell szólnia - tudható meg a Forsense által két és félezer, véletlenszerűen kiválasztott, 14 évnél idősebb ember megkérdezésével a múlt hónapban végzett kutatásból.

A 30 év alattiak az átlagosnál is nagyobb arányban – 88 százalékban – állnak e vélemény mellé, de még az 50 év felettiek körében is 77 százalék ez az arány. A válaszolók 66 százaléka ért egyet azzal, hogy “a közszolgálati rádió feladatai közé tartozik a színvonalas – máshol nem hallható – könnyűzene sugárzása”, a harminc évnél fiatalabbak 73, az 50 év felettiek körében 58 százalék van ezen a véleményen.

Nem látszik ugyanakkor lényegi különbség ez ügyben az MR2-Petőfi rádió és más adók hallgatói között: előbbieknél 76 százalékos az igenek aránya, de utóbbiak esetében is meghaladja a kétharmadot a ráta. A megkérdezettek majdnem pontosan kétharmada fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja azt, hogy a közpénzből finanszírozott rádió játsszon magyar zenét is, és csak tízből egy válaszadó volt ezzel ellentétes véleményen.

Annak kapcsán, hogy a közpénzből gazdálkodó MR2-Petőfi rádió zenei adóként működik, százból 58-an álltak azon álláspont mellé, hogy “nincs ebben semmi kivetnivaló, hiszen az igényes könnyűzene a közszolgálatiság része”. Száz megkérdezett közül 33 vélekedett úgy, “nincs szükség arra, hogy közpénzből minőségi könnyűzenei adó működjék”; a 14-19 éves korosztályban 67:27 volt ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik