Üzleti tippek

Már nem veszünk hitelre használt autót

Harmadával estek vissza a használtautó-eladások az elmúlt hónapokban, de a hitelre vett járműveknél már 70-80 százalékos volt a zuhanás. E hónapban ugyanakkor a szokásos tavaszi trendnek megfelelően már érzékelhető a vásárlói érdeklődés élénkülése - írta a csütörtöki Napi Gazdaság.

A Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesülete (MGOE) szerint az idén a használt gépkocsik forgalma várhatóan 20 százalékkal csökken – mondta el a Napinak Fojt Attila, a szervezet elnöke.

Tavaly a piac nagyjából megismételte a 2007-es teljesítményt, így összesen 440 ezer használt gépkocsi cserélt gazdát. Az elmúlt évben körülbelül 28 ezer használt autó érkezett Magyarországra az EU területéről, ezek 15-20 százalékát külföldre, elsősorban Szlovákiába, Ukrajnába és Romániába exportálták tovább.

Az MGOE véleményével egybevágóan a lapnak több használtautó-kereskedő is úgy nyilatkozott, hogy az idén – a hitelfeltételek romlásával – a készpénzes, valamint az autócserével kombinált fizetési konstrukciók lehetnek majd jellemzőek.

Korábban a vásárlók főként a 900 ezer-1,4 millió forint közötti ársávban részesítették előnyben a hitelfelvételt, így az elmúlt hónapok drasztikus forgalomcsökkenése is nagyrészt ezt a kategóriát sújtotta. A használt autót vásárlók jelenleg főként a 2-4 éves, kétmillió forint körüli gépkocsikat keresik – mondta Fojt Attila a Napinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik