Üzleti tippek

Éjjeli show sztárja lesz Obama

Barack Obama az első hivatalban levő amerikai elnök, aki elfogadta a meghívást egy éjszakai televíziós show-műsorba; a népszerű Jay Leno vendége lesz a hollywoodi The Tonight Show-ban csütörtökön. A bírálók szerint Obama lejáratja az elnöki tisztséget.

A népszerű író-humorista meghívottjai többnyire olyan ismert írók, színészek, zenészek és egyéb előadók, akik legújabb könyvüket, filmjüket, produkciójukat igyekeznek reklámozni Leno ötmilliós közönsége előtt. Obama azonban a gazdasági mentőlépések ügyében kíván szólni Amerikához az NBC Los Angeles melletti burbanki stúdiójából.

Messzire megy?

Obamát máris éles bírálatok érik, amiért a késő éjszakai rivaldafénybe lép, ahol egyik nap egy majom, egy papagáj és egy hiúz volt Leno vendége. A kritikusok szerint Obama ilyen szintre süllyedve lejáratja az amerikai elnöki posztot. A US News and World közéleti magazin szalagcíme szerint a Jay Leno-féle hecc beárnyékolja Obama elnökségét.

Mások azt kifogásolják, hogy a már az elnökválasztási kampányban agyonsztárolt Obama összemossa a politikát a szórakoztatóiparral. Obama már elnökjelöltként is eltársalgott Jay Lenóval, aki nem arról híres, hogy politikussal folytat mély beszélgetéseket, hanem hogy hírességgel élcelődik.

Nyitás új csatornák felé

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője közölte: a show-műsor különleges lehetőség arra, hogy az elnök eljuttassa üzenetét az amerikaiakhoz, Obama túl akar lépni a hagyományos médiaeszközökön. „Nem az a célunk, hogy bemutassuk az elnök humorérzékét (…) ez lehetőség arra, hogy megmagyarázza a gazdasági helyzetet” – jegyezte meg.

Egy másik, névtelenséget kérő szóvivő arra a kérdésre, hogy Obama vicces lesz-e, úgy felelt: amennyire a jelen körülmények engedik. Barack Obama a hagyományos sajtótájékoztatókon és tévényilatkozatokon kívül a YouTube internetes videomegosztó portálon keresztül is szól az Egyesült Államok népéhez. Most már a show-műsorbeli szerepléstől sem zárkózik el.

Jay Leno naponta sugárzott The Tonight Show-jának ötmilliós nézőtábora van, a közönség elsősorban Washingtonon kívüli nézőkből áll. Az NBC szerint Obama 10 perces fellépése megkétszerezheti a műsor nézettségét. A legnépszerűbb konzervatív rádiós beszélgető műsor házigazdáját, Rush Limbaugh-t naponta húszmillióan hallgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik