Üzleti tippek

A tévék jobban tisztelik a gyerekek jogait

Erősödni látszik a műsorszolgáltatók normakövetése a gyermekműsoroknál, de továbbra sem teljesülnek maradéktalanul a kiskorúak védelmével kapcsolatos rendelkezések - áll az ORTT szerdai közleményében.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly év végén televíziós reklámkampányt indított a tudatos médiafogyasztás terjesztése érdekében, valamint rendszeresen áttekinti ezeket a műsortípusokat. A közlemény szerint e fellépésnek tulajdonítják a javulást.

A legutóbbi kutatás eredményei szerint ma is akadnak a hétvégi, reggeli gyermeksávokban olyan tévéműsorok, amelyeket a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellene sorolni.

A vizsgálat mintáját a tavaly tavaszi hónapok egy-egy hétvégéjének közel kétszáz órányi műsorkínálata adta; a górcső alá vett 670 produkció közül 472 esetében alkalmaztak korhatári korlátozást – az eljárás során 27 alkalommal ítélte kétesnek az ORTT, hogy megfelelő kategóriába került-e az adás, a felkért gyermekpszichológus pedig 20 esetben megalapozottnak látta a gyanút.

“Láthatóan továbbra is az erőszak a leggyakoribb aggályos elem a műsorszámokban, s bár a délelőtti sáv sem mentes a szexualitás, a meztelenség és a kábítószer valamilyen formában történő megjelenítésétől, a műsorszolgáltatók igyekeztek kerülni ezeket, legalábbis a szűken vett gyermeksáv idején” – olvasható az összegzésben.

Mint írják, a felnőtt, kényes témáktól eltekintve, amelyek leginkább az MTV csatornáin sugárzott műsorszámokban fordultak elő, a közszolgálati adók programjaira nem volt jellemző a kiskorúak szempontjából esetleg problémás tartalmak bemutatása.

Tavalyelőtti szeptemberi adatokat idézve megjegyzik: a 4-14 éves korosztály tagjai naponta átlagosan 160 percet tévéznek, ebből 78 percet teljesen egyedül, 27 percet pedig felnőtt felügyelete nélkül, egy másik gyerek társaságában töltenek a képernyő előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik