Üzleti tippek

Nincs jutalom az AIG-nél

Az AIG biztosítónak teljes egészében vissza kell fizetnie az adófizetőknek a vitatott jutalmakat, ezek összegével csökkentik a cégnek nyújtandó állami támogatást, közölte helyi idő szerint kedden Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter.

Az ősz óta az életben maradásért küzdő AIG amerikai biztosítónál tavaly 73 vezetőnek fizettek ki 1 millió dolláros vagy annál nagyobb jutalmat – derült ki kedden a New York-i főügyész előzetes tájékoztatásából.

A kormány eddig mintegy 180 milliárd dollár hitelt nyújtott az óriásbiztosítónak az életben maradáshoz, cserébe 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban.

A jutalmakon túl közfelháborodást keltett, hogy az AIG a szövetségi segély egy részét – egyes értesülések szerint a felét, 93 milliárd dollárt, más információk szerint 120 milliárd dollárt – más intézményeknek, köztük európai bankoknak juttatott. Hatalmas összegeket kapott a Goldman Sachs-bankcsoport, a Merrill Lynch és a Morgan Stanley vezetői is extra juttatásokban részesültek az AIG segélycsomagjából. A The Wall Street Journal egyenesen azzal vádolta meg a kormányt, hogy pénzmosásra használta az AIG-t.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik