Üzleti tippek

Kínában falba ütközött a Coca-Cola

A kínai hatóságok elutasították, hogy a Coca-Cola bekebelezze a Huj-jüan (Huiyuan) céget, Kína vezető üdítőital-gyártóját, közölték szerdán a kínai kereskedelmi minisztériumban. A felvásárlás a monopóliumellenes törvénybe ütközne a tárca indoklása szerint.

A minisztérium szerint az ügylet korlátozná a piaci versenyt. „E felvásárlással a Coca-Cola túlsúlyba kerülne a piacon, és a fogyasztóknak nem lenne más választásuk, mint hogy elfogadják a vállalat által megszabott magasabb árakat”, olvasható a tárca indoklásában.

A Huj-jüan tervezett felvásárlása volt az első nagyobb ügy, amelyben alkalmazták a tavaly augusztus elsején hatályba lépett kínai monopóliumellenes törvényt.

A Coca-Cola tavaly szeptember elején tett több mint 2,3 milliárd dolláros készpénzes vételi ajánlatot a Huj-jüanra. Ez jelentősen meghaladja a kínai cég piaci értékét; részvényei a hongkongi tőzsdén vannak bejegyezve.

Az amerikai konszern két hete közölte, hogy több mint 2 milliárd dollárt fektetne be a következő három évben Kínában, többek között új palackozóüzemek építését és a terjesztési hálózat fejlesztését tervezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik