Üzleti tippek

Cégjog Ukrajnában

admin

2009. 03. 18. 16:05

Ukrajna a válság ellenére is vonzó befektetési terület. Nem árt azonban az óvatosság.

A legkedveltebb cégforma, különösen a külföldi kkv-k körében, a korlátolt felelősségű társaság (TOV). TOV alapításához és bejegyzéséhez a következő dokumentumokra van szükség: az alapító, illetve alapítók cégkivonata, az alapítók határozata az ukrán társaság megalapításáról; ügyvédi meghatalmazás a bejegyzés megtételéhez; a TOV társasági szerződése; alapítási jegyzőkönyv; a természetes személy társasági tagok, valamint a leendő ügyvezetők (igazgatók) útlevélmásolatai.

Ukrajnában fontos odafigyelni arra, hogy egyetlen társasági taggal rendelkező társaság – ún. egyszemélyes társaság – nem lehet a TOV egyedüli társasági tagja.

Emellett ne feledkezzünk meg arról, hogy valamennyi felsorolt dokumentum közjegyzői hitelesítést igényel! Magyarországon történő hitelesítés esetén hitelesítő záradék (Apostille) is szükséges.

Ukrajnára jellemző specialitás, hogy a kft. leendő külföldi ügyvezetőinek és alkalmazottjainak munkavállalási engedéllyel kell rendelkezniük. A munkavállalási engedélyt általában az alapítást követően két hónappal adják meg. Erre az átmeneti időszakra ukrán állampolgárságú ügyvezetőt kell kinevezni, mivel e nélkül a cég nem jegyezhető be.

Bérek és járulékok

Az alaptőke minimális összege 100 minimálbérnyi összeg, azaz mintegy 6000 euró. Az alapítás és bejegyzés költsége – az összes díjat is beleértve – 60 euró. Az illetékes állami nyilvántartásba történő bejegyzés az összes dokumentum benyújtásától számítva 1-2 napot vesz igénybe. Végül pedig minden esetben 2500 és 3000 euró közötti ügyvédi költség merül fel.

A társaság csak a cégjegyzékbe való bejegyzést követően kezdheti meg üzleti tevékenységét. Az állami nyilvántartás előtti eljárást ukrán nyelven kell lefolytatni.

A munkavállalók minimálbérét törvény rögzíti, mértéke mintegy 60 euró. A munkavállalók hivatalos átlagbére Ukrajnában átlagosan mintegy bruttó 180 euró, Kijevben átlagosan mintegy bruttó 320 euró.

A jövedelemadó mértéke 15 százalék, a társasági adóé 25. Nyereség kifizetése esetén a magyar–ukrán kettős adóztatási egyezmény szerinti osztalékadó fizetendő, melynek mértéke rendszerint 5 százalék.

Tippek

Ne becsülje alá a bürokráciát! A formalizmus nagyon kifejlett. Ügyeljen arra, hogy az üzleti könyvei rendben legyenek. Ne felejtse el bejegyeztetni befektetését, hogy így élvezhesse a külföldi befektetőknek nyújtott állami garanciákat. Számos szabályozás eltérő és szokatlan. Így például exportszerződéseknél kötelező az írásbeliség, a kölcsönszerződések pedig csak az Ukrán Nemzeti Bank engedélyével érvényesek.

Legyen bizalmatlan a joint venture típusú együttműködéssel kapcsolatban! Az üzleti partnerek számos esetben tisztességtelennek bizonyulhatnak. Ennél biztonságosabb a kisebb kötelezettséggel járó együttműködési szerződés vagy csupán tanácsadási szerződés megkötése.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.