Üzleti tippek

Cégjog Ukrajnában

Ukrajna a válság ellenére is vonzó befektetési terület. Nem árt azonban az óvatosság.

A legkedveltebb cégforma, különösen a külföldi kkv-k körében, a korlátolt felelősségű társaság (TOV). TOV alapításához és bejegyzéséhez a következő dokumentumokra van szükség: az alapító, illetve alapítók cégkivonata, az alapítók határozata az ukrán társaság megalapításáról; ügyvédi meghatalmazás a bejegyzés megtételéhez; a TOV társasági szerződése; alapítási jegyzőkönyv; a természetes személy társasági tagok, valamint a leendő ügyvezetők (igazgatók) útlevélmásolatai.

Ukrajnában fontos odafigyelni arra, hogy egyetlen társasági taggal rendelkező társaság – ún. egyszemélyes társaság – nem lehet a TOV egyedüli társasági tagja.

Emellett ne feledkezzünk meg arról, hogy valamennyi felsorolt dokumentum közjegyzői hitelesítést igényel! Magyarországon történő hitelesítés esetén hitelesítő záradék (Apostille) is szükséges.

Ukrajnára jellemző specialitás, hogy a kft. leendő külföldi ügyvezetőinek és alkalmazottjainak munkavállalási engedéllyel kell rendelkezniük. A munkavállalási engedélyt általában az alapítást követően két hónappal adják meg. Erre az átmeneti időszakra ukrán állampolgárságú ügyvezetőt kell kinevezni, mivel e nélkül a cég nem jegyezhető be.

Bérek és járulékok

Az alaptőke minimális összege 100 minimálbérnyi összeg, azaz mintegy 6000 euró. Az alapítás és bejegyzés költsége – az összes díjat is beleértve – 60 euró. Az illetékes állami nyilvántartásba történő bejegyzés az összes dokumentum benyújtásától számítva 1-2 napot vesz igénybe. Végül pedig minden esetben 2500 és 3000 euró közötti ügyvédi költség merül fel.

A társaság csak a cégjegyzékbe való bejegyzést követően kezdheti meg üzleti tevékenységét. Az állami nyilvántartás előtti eljárást ukrán nyelven kell lefolytatni.

A munkavállalók minimálbérét törvény rögzíti, mértéke mintegy 60 euró. A munkavállalók hivatalos átlagbére Ukrajnában átlagosan mintegy bruttó 180 euró, Kijevben átlagosan mintegy bruttó 320 euró.

A jövedelemadó mértéke 15 százalék, a társasági adóé 25. Nyereség kifizetése esetén a magyar–ukrán kettős adóztatási egyezmény szerinti osztalékadó fizetendő, melynek mértéke rendszerint 5 százalék.

Tippek

Ne becsülje alá a bürokráciát! A formalizmus nagyon kifejlett. Ügyeljen arra, hogy az üzleti könyvei rendben legyenek. Ne felejtse el bejegyeztetni befektetését, hogy így élvezhesse a külföldi befektetőknek nyújtott állami garanciákat. Számos szabályozás eltérő és szokatlan. Így például exportszerződéseknél kötelező az írásbeliség, a kölcsönszerződések pedig csak az Ukrán Nemzeti Bank engedélyével érvényesek.

Legyen bizalmatlan a joint venture típusú együttműködéssel kapcsolatban! Az üzleti partnerek számos esetben tisztességtelennek bizonyulhatnak. Ennél biztonságosabb a kisebb kötelezettséggel járó együttműködési szerződés vagy csupán tanácsadási szerződés megkötése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik