Üzleti tippek

Áfát csökkentene a Fidesz

Öt százalékra csökkentené az épületkorszerűsítés áfáját a Fidesz, és pluszforrásokat csoportosítana át erre a területre, hogy megmentse az építőipart az összeomlástól - mondta Bencsik János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere szerint az „összeomlás határára” érkezett a magyar építőipar, a kormány azonban nem tesz semmit az ágazat megsegítése érdekében. Az építőipar a magyar gazdaság húzóágazata, amely 300 ezer legális munkavállalót foglalkoztat, és több mint egymillió ember napi megélhetését biztosítja – hangsúlyozta.

Mint mondta, a kormánynak is támogatnia kellene azt fideszes kezdeményezésre benyújtott ötpárti határozati javaslatot, amely 36 pontban foglalja össze az építőipart érintő recesszió kezelését. Ebben javasolják, hogy kerüljön az 5 százalékos kedvezményes körbe az épületkorszerűsítés áfája.

Kezdeményezik azt is, hogy vonják össze a különböző korszerűsítési programok forrásait, ami összesen 15-20 milliárd forintot jelenthet, valamint csoportosítsák át erre a területre a széndioxidkvóta értékesítéséből származó 20 milliárd forintot, a Robin-Hood-adó bevételeit és meglévő európai uniós forrásokat.
Bencsik János hangsúlyozta, hogy energiahatékonysági beruházásokkal négyszer annyi munkavállalót lehet alkalmazni, mint új épület építése esetén.

A fideszes képviselő szerint 100 ezer építőipari munkahely szűnhet meg, ha a kormány továbbra is késlekedik, és nem foglalkozik érdemben az ötpárti indítvánnyal. A javaslat parlamenti vitája azért akadt meg, mert a kormányban jelentős véleménykülönbség alakult ki: a jogi szabályozás kapcsán az igazságügyi tárcának, a kedvezményes áfa és a pénzügyi alapok egységesítése miatt pedig a Pénzügyminisztériumnak vannak ellenvetései.

Ha a jövő héten folytatódna a javaslat általános vitája, akkor is csak húsvét után lehetne róla végszavazás a parlamentben, és májusban jöhetne létre egy végrehajtható munkaanyag.
Kérdésre válaszolva Bencsik János a panelprogramot alapvetően jónak ítélte, szerinte azonban komplex épületfelújításban kellene gondolkodni, egy időben kellene elvégezni a szigetelést, a nyílászárók cseréjét és a fűtéskorszerűsítést.

Azt is felvetették, hogy jöjjön létre egy épületkorszerűsítési programokkal foglalkozó tárcaközi egyeztető munkacsoport, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben regionális energiaügynökségek nyújtsanak segítséget a pályázó önkormányzatoknak és lakóközösségeknek.

Arra a felvetésre, hogy a kormány saját beruházásokkal élénkítené az építőipart, Bencsik János azt mondta, hogy nem tud ilyenekről, és a költségvetésben sincsenek erre források, de ha a kormány az állami tulajdonban lévő középületek felújítására gondol, akkor ez támogatandó. Szerinte azonban inkább az európai uniós forrásokból elindított beruházásokról lehet szó, ezeknél azonban még nem kezdődtek meg el a munkálatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik