Üzleti tippek

A kisember veszít a HD-minőségen

admin
admin

2009. 03. 17. 07:20

A rászoruló nézőknek annyit tesz a közszolgálati HD-adás, hogy kevesebb csatornából válogathatnak, összegzi az eredményeket az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavalyi tevékenységéről szóló beszámolójában.

A tartalmi sokszínűség szempontjából aggályos, hogy nagy felbontású (HD) minőségben kívánják sugározni műsoraikat a közszolgálati televíziók a digitális földfelszíni (DVB-T) platformon – áll a jelentésben. A szobaantennával tévézők legnagyobb hányada valószínűleg anyagi lehetőségek híján választja ezt a megoldást, “márpedig a leginkább rászorultak részére a HD-csatornák sugárzása nemhogy nem növeli a műsorkínálatot, hanem éppen hogy (és teljesen hiába!) csökkenti azt” – olvasható a dokumentumban, amelyben utalnak arra: egy HD-adó négyszer akkora jelátviteli kapacitással működik, mint a hagyományos minőségű SD.

Ráadásul – jegyzik meg – a nagyobb adatsebességnek köszönhetően átvitt részletgazdagabb képet ez a kör nem is élvezheti, mivel nincs és valószínűleg jó ideig nem is lesz a HD-adás vételére alkalmas tévékészüléke. A rászoruló néző számára tehát a közszolgálati HD-adások mindössze annyit jelentenek, hogy 24 csatorna helyett mindössze 15-ből válogathat, azaz a megnyíló kínálat 30-410 százaléka “eleve elveszik”.

Másként gondolkodók

Az új platformhoz csatlakozással “a Magyar Televízió nem tett mást, mint a műszaki fejlődés által elvárható ésszerű utat választotta” – közölte az MTI megkeresésére a nagyobbik köztévé sajtóosztálya, hozzátéve: valószínűleg nem a most használt MPEG-4, hanem a kevesebb csatorna átvitelére alkalmas MPEG-2 szabványt alkalmazta volna a műsorszóró társaság, ha az MTV nem kéri ezt a technológiát a HD szükségessége miatt.

A kereskedelem lényegében már csak HDTV készülékeket forgalmaz, a piaci trendek alapján pedig az feltételezhető, hogy a jövő év végére közel egymillió, HD-vételre alkalmas tévé lesz a hazai háztartásokban – tették hozzá.

A jelenleg használt analóg műsorszórás 2011 végi leállása után 32 adó volna fogható a digitális földfelszíni hálózaton, ha minden csatorna SD-minőségben adna, a három közszolgálati adó – az MTV két csatornája és a Duna TV – HD-adása pedig csak hattal szűkíti a programhelyek számát, “cserébe az egész ország ingyen nézhet három HD-csatornát a 23 SD-csatorna mellett”.

Indokolt lépés

Cselényi László a múlt héten szintén úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen indokolt volt, hogy a Duna TV már tavaly decemberben, annak indulásakor megjelent a DVB-T multiplexen, amelyen sajtóhírek szerint – kódoltan, azaz előfizetési díj ellenében – rajtuk kívül a HírTV és az ATV jelent meg. Így az analóg műsorszórás két és háromnegyed év múlva esedékes leállása után “ugyanúgy eljutunk minden háztartásba, mint a Magyar Televízió, amely ma szobaantennával egy kis túlzással egy csavarhúzóval is fogható, ezzel pedig harminc százalékkal több háztartást érünk el, mint most, műholdon vagy kábelcsatornákon keresztül” – mondta, megjegyezve, hogy földfelszíni vétellel eddig nem volt fogható két adójuk műsora.

Cselényi László emlékeztetett arra: a hagyományos műholdas sugárzást nem érinti a digitális átállás, így nem tervezik, hogy felmennének romániai, szerbiai vagy szlovákiai DVB-T multiplexre. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a hazai és a határon túli magyar háztartások zömét ma is kábelen érik el a tévécsatornák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.