Üzleti tippek

Rekordbevétel az RTL Klubnál és a TV2-nél

A gazdasági világválság őszi begyűrűzése tavaly még nem érintette a jelenlegi mértékben a médiapiacot, így fennállásának legeredményesebb évét zárta 2008-ban az RTL Klub, s a TV2 is rekordbevételről számolt be.

35, 614 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, és kereskedelmi szempontból is megerősítette piacvezető pozícióját az RTL Klub. A cég 2007-hez képest mintegy 8 százalékkal növelte a bevételeit. Az RTL Klub működési eredménye (EBIT – adózás, kamatfizetés és rendkívüli tételek előtti eredmény) 6,524 milliárd forint lett 2008-ban, ez kiemelkedő, 16 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi évhez képest.

A múlt héten jelentette be tavalyi évi pénzügyi eredményeit a TV2. A kereskedelmi csatorna szintén rekordbevételről számolt be, árbevétele 1,3 százalékkal, 26,197 milliárdról 26,527 milliárd forintra nőtt, s megőrizte a cég magas nyereségrátáját is. További adatokat a TV2 nem közölt a cégcsoport tőzsdei jelenlétére hivatkozva.

A TV2 tulajdonosa, a ProSiebenSat.1 cégcsoport tavalyi összbevételei meghaladták a 3 milliárd eurót. A 13 európai országban médiavállalkozásokat működtető cég EBITDA-ja, azaz az adó-, kamat-, és értékcsökkentés előtti normál üzleti eredménye 675 millió eurót tett ki, mely a 2007-es adatokhoz viszonyítva 1,7 százalékos növekedést jelent. A cégcsoport egészének konszolidált eredménye a múlt évben 129 millió euro veszteséget mutat, melynek fő oka az SBS 2007-es megvásárlásából származó goodwill-i leírás volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik