Üzleti tippek

Visszavenné az erőműveket a Fidesz?

A Fidesz a jövő héten ismét benyújtja az Országgyűlésnek a távhő áfa tartamának csökkentésére vonatkozó törvényjavaslatát - mondta László Tamás, a párt lakótelepi munkacsoportjának vezetője szombaton Budapesten. A politikus az erőművek reprivatizációjáról is szólt.

A Fidesz szerint a lakótelepeken élőket egyrészt az azonnali lépéssel, tehát a távhő áfa csökkentésével lehetne segíteni, másrészt hosszú távon megoldást kell találni a távfűtés rendszerhibáinak megoldására – mondta a politikus. Közölte: a rendszerproblémák megoldásánál felmerülhet az erőművek reprivatizálása is, hiszen az erőművek eladása “rettenetes helyzetbe hozta a családokat”, hiszen az erőművek diktálnak.

Az erőművek reprivatizálásával kapcsolatban konkrét elképzelés még nincs, javaslatuk szerint a távhő áfa tartalmát öt százalékra kellene csökkenteni. Ezzel a javaslattal – ha az Országgyűlés elfogadná – havonta egy-egy család 4500 forintot takaríthatna meg.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője a Fidesz javaslatára úgy reagált: az áfa kérdése az Európai Unióban csak részlegesen nemzeti hatáskör, a besorolásoknak szigorú szakmai keretei vannak, ezért a Fidesz ötletelése mindössze egy népszerűséghajhász gyakorlatnak fogható fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik