Üzleti tippek

Lefarag a Duna Tv

Leépítést nem, csak a műsorok kiszervezését, megszüntetését tervezi idén a Duna Televízió. Cselényi László, a tévé elnöke a nagy „lefaragások" esztendejeként beszélt 2009-ről.

A Duna Televízió elnöke úgy véli, 9,5 milliárdos bevétel mellett mintegy 250 milliós mínusszal számolnak az idei évre a tavalyi, pár tízmilliós plusz után. Emellett azzal kalkulálnak, hogy a 30 százalék körüli reklámpiaci visszaesés a csatorna hirdetési bevételeit is „jelentős mértékben” visszaveheti.

“Legfeljebb külső együttműködéssel tudjuk bizonyos műsorainkat folytatni” – mondta, megjegyezve, hogy értékelhető megtakarítást csak a napi produkciók esetében érhető el. Jellemzően a szórakoztató műsorokat lehet kiszervezni, “másban nemigen van fantázia, vagy az nemigen összeegyeztethető a közszolgálatisággal” – mondta.

Példaként említette, hogy a Gazdakör című reggeli műsort napiból hetivé alakították, de a gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve rövidesen ismét minden reggel jelentkezik, miközben reggeli műsorukat néhány hete megszüntették.

Helyette a délutáni-esti magazinokból készült válogatás kerül adásba, amíg nem alakul ki az új, külső támogatókkal felvértezett produkció. “Ebben van egy furcsa dilemma, mert a reggeli műsorral soha nem tudtunk határon belül labdába rúgni, mivel ez egy leosztott világ volt” – tette hozzá, megjegyezve, növelte ekkor mért nézettségüket a reggeli műsorsáv átalakítása.

Létszámleépítés nem lesz

Noha egy esztendeje azt kérte tőle a felügyelő kuratórium elnöksége, hogy mintegy százzal csökkentse a 510-es létszámot, ennek most nem kíván eleget tenni, mert azzal – a családokat is beleszámítva – “ezer embert tennénk boldogtalanná”. “Inkább mindenki összébb húzza magát: nincs béremelés, 13. havi fizetés, valamelyest csökkentjük a juttatásokat, figyelve arra, hogy ne vegyünk el a gyengébben keresőktől, a csúcsokból – így a menedzsment fizetéséből – kissé vegyünk vissza” – mondta, megjegyezve, hogy a bérköltségek egytizedének visszafogása szerepel az idei tervekben.

Ennek ellenére idén is jelentkeznek új műsorokkal, de olyan különlegességgel is, mint a hírműsorok egyidejű feliratozása, amit néhány vak és gyengén látó ember bevonásával készíttetnek, az, hogy a magyar filmeket és a portréműsorokat egy gombnyomással lehívható angol felirattal látják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik