Üzleti tippek

Kis cégeknek érdemes megvenni a cégautót

Elsősorban a kis cégeknek éri meg elgondolkodni azon, hogy az új cégautóadó alól érdemes-e kibújniuk vagy sem - veti fel a kérdést a Napi Gazdaság.

A 2009-től érvényes új szabályozás szerint a cégautóadó a személyijövedelemadó-törvényből kikerülve, és a gépjárműadót szabályozó törvénybe átkerülve egyfajta vagyonadóvá alakult át februártól, amit mindenkinek meg kell fizetnie, ahol céges autót használnak a cégtagok vagy alkalmazottak. Mértéke 1,4 literes autóig hétezer, afölött 15 ezer forint.

A Napi gazdaság idézi Sóki Zsoltnak, a BDO Forte adótanácsadójának a véleményét: a társaságok jó részénél az új rendszer egyelőre kedvező változásként értékelhető. Azok a vállalkozások viszont pórul jártak, amelyek autóik jó részénél megkövetelték a részletes útnyilvántartást és bizonyították a magánkilométerek hiányát, hiszen ez a kör most nem mentesülhet az adó alól.

Az adószakértő véleménye szerint egy evás vagy veszteséges cég esetében a legegyszerűbb megoldás, ha a magánszemély megvásárolja az autót, az amortizációt figyelembe véve csökkentett áron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik