Üzleti tippek

Itt van Gyurcsány legújabb adócsomagja

A kormány azt javasolja, hogy visszamenőleg január 1-jétől emelkedjen a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának sávhatára 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök újságírókkal szerdán a kormányülés szünetében. A Fidesz adóemelést sejt.

A kormányfő szerint ezzel az egyszerűbb megoldással a munkavállalók annyi pénzt takaríthatnak meg, mint amit eredetileg javasolt a kabinet. Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a kormány tervei szerint a munkavállalók így visszamenőleg kapnának az év második felétől adóvisszatérítést.

A kormány javaslata szerint az üdülési csekk és az étkezési utalvány, illetve az ezekhez hasonló elven működő juttatások fele továbbra sem visel semmilyen adót, a másik fele viszont igen – mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc tájékoztatása szerint a kormány a napokban nyújtja be az Országgyűlésnek az adótörvények módosítását.

Már számolnak

A kormányon belül folynak a háttérszámítások arról, hogy át lehessen alakítani a devizahiteleket a lakosság számára kedvező feltételekkel, s a bankok együttműködésével – reagált a miniszterelnök Orbán Viktor Fidesz-elnök felvetésére.

A kormányfő közölte: ma azonban nem lehet tudni, hogy ezt miként lehetne, lehet-e finanszírozni. “Ma nem tudok arra a kérdésre egyértelműen válaszolni, hogy akár más rendszerek jelentős átalakításával szabadítható-e fel ennyi forrás, ami ehhez kellene” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Orbán Viktor másik, a minimálbér megadóztatásáról szóló felvetésére a miniszterelnök úgy reagált: ez egy meglehetősen nehéz, összetett probléma, ilyen kérdésekhez “ennél szakszerűbben, tárgyszerűbben, nagyobb szociális érzékenységgel kell hozzányúlni; ez egy pillanat alatt megrettent egymillió embert Magyarországon úgy, hogy egyébként nem lehet látni ennek következményeit, de gondolom, elnök úrnak vannak részletes számításai és hatástanulmányai”.

Nem változik az adójóváírás rendszere, és a magánszemélyek 4 százalékos különadója is megmarad még az idén, jövőre azonban eltörlik. A 20 százalékos áfa 23 százalékra nő 2009 július 1-jén, a béren kívüli juttatások közül az üdülési csekk és az étkezési hozzájárulás eddigi adómentes értékének fele marad csak adómentes – ismertette Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára a kormány által elfogadott adómódosítási javaslatokat szerdán kormányszóvivői tájékoztatón.

Emelkedő kulcsok

Az adórendszer átalakítását szolgáló javaslatok között szerepel, hogy a benzin esetében 109 forint/literre nő a jövedéki adó, a gázolajnál pedig 90,5 forint/literre – ismertette az államtitkár. Hozzátette: ez a kutaknál 2,2-2,3 százalékos áremelkedést okoz majd.

Az alkohol esetében a jövedéki adó 6-7 százalékkal, a cigarettánál 5 százalékkal, a fogyasztási dohány esetében pedig 10,7 százalékkal nő.

A PM számításai szerint egy félliteres sörnél 2 forintos, egy népszerű cigarettamárka esetében pedig csomagonként 36 forintos áremelkedés lehet – mondta az államtitkár.

A béren kívüli juttatások közül egyebek között az üdülési csekkeknél és az étkezési hozzájárulásnál az adómentes feletti részre 62 százalékos munkáltatói szja-t, és az így megnövelt alapra kivetett 27 százalékos járulékot kell befizetni.

A társasági adó 2010-ben 16 százalékról 19 százalékra nő, és jelentősen szélesedik az adóalap, a kedvezmények jelentős része megszűnik.Ugyancsak 2010-ben megszűnik a vállalkozások különadója is.

A munkáltatói járulékok 5 százalékponttal 27 százalékra csökkennek ezév július elsején a minimálbér kétszereséig, majd jövőre e felett is. A rehabilitációs hozzájárulás azonban háromszorosára, 578 ezer forint fölé nő évente. A vállalkozói járulék pedig 1,5 százalékponttal csökken – mondta az államtitikár.

Adóemelés?

A Fidesz szerint adóemelésre készül a kormány adóátrendezés helyett – mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke.

Mint mondta, szerdán dönt a kormány az adótörvény módosításáról, a nyilvánosságra került javaslatok szerint júliustól mégsem szűnne meg a magánszemélyek különadója, viszont az áfát 20-ról 23 százalékra emelnék, és az adómentes természetbeni juttatások egy részét megadóztatnák.
Varga Mihály szerint most már egyre világosabbá válik, hogy a kormány korábban ígért adóátrendezése adóemelést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik