Üzleti tippek

Drágul a benzin, a sör, a cigi

Emelkedik az idei év júliusában a benzin jövedéki adója 5,3 százalékkal, a gázolajé 6,5 százalékkal. A cigaretta esetében az emelés 5 százalékos lesz.

Keller László, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a kormányülést követő tájékoztatón szerdán jelentette be, hogy az adórendszer átalakítását szolgáló javaslatok között szerepel, hogy a benzin esetében 109 forint/literre nő a jövedéki adó, a gázolajnál pedig 90,5 forint/literre.

Ez a kutaknál 2,2-2,3 százalékos áremelkedést okoz majd.

Az alkohol esetében a jövedéki adó 6-7 százalékkal, a cigarettánál 5 százalékkal, a fogyasztási dohány esetében pedig 10,7 százalékkal nő.

A PM számításai szerint egy félliteres sörnél 2 forintos, egy népszerű cigarettamárka esetében pedig csomagonként 36 forintos áremelkedés lehet – mondta az államtitkár.

Kérdésre válaszolva Keller László azt mondta: a béren kívüli juttatások közül egyebek között az üdülési csekkeknél és az étkezési hozzájárulásnál az adómentes feletti részre 62 százalékos munkáltatói szjá-t, és az így megnövelt alapra kivetett 27 százalékos járulékot kell befizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik