Üzleti tippek

Félmilliárd eurós profit a győri Audinál

Az Audi Hungaria Motor Kft. 535 millió eurós adózás előtti nyereséget ért el tavaly, némileg kisebb árbevétel mellett.

Thomas Faustmann ügyvezető igazgató ismertetése szerint 1,9 millió motor készült az Audi Hungariánál. A járműgyártás 6 százalékkal nőtt tavaly, és 60 ezer 360 jármű hagyta el a győri gyártócsarnokot. Az Audi TT Coupé és a TT Roadster mellett az Audi A3 Cabriolet modellt is nagy sorozatban gyártották már az elmúlt évben.

Johannes Roschek pénzügyi vezető tájékoztatása szerint a győri vállalat árbevétele meghaladta az 5,6 milliárd eurót, ez az összeg 4,3 százalékkal volt kevesebb a 2007-nél. A csökkenésnek az volt az oka, hogy kevesebb dízelmotort és több Otto-motort gyártottak a piaci igényeknek megfelelően.

A győri Audit nem érinti a gyenge forint

Az ügyvezető igazgató rámutatott: a rövidített munkaidő lehetőségével Magyarországon nem tudnak élni, ezért a béremeléseket átalakították, többletszabadnappal kombinálták, ennek nyomán a gyártást egyes napokra vagy több napra is le tudják állítani, mégpedig úgy, hogy a dolgozók ne szenvedjenek hátrányt.

A forint árfolyamromlásával kapcsolatos kérdésre válaszolva a pénzügyi vezető kijelentette: számláikat euróban vezetik, költségeik euróban jelentkeznek, a forint árfolyamromlását a beszállítói tevékenység révén érzékelik. Johannes Roschek drámainak minősítette a forint árfolyamromlását Magyarország szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik