Üzleti tippek

Ötvenezer amerikai adókerülőt lepleztek le

Negyvenhétezer számlát vezettek a svájci UBS AG bankcsoportnál olyan amerikai állampolgárok, akik nem akartak adót fizetni az Egyesült Államokban - közölte a pénzintézet egyik vezetője washingtoni meghallgatásán.

Mark Branson az amerikai szenátusban szerdán tartott meghallgatáson leszögezte: a legnagyobb svájci bank az eddig átadottakon túl egyetlen újabb amerikai számlatulajdonos nevét sem adja ki az amerikai adóhatóságnak (IRS).

Branson hozzátette, hogy a 47 ezer titkos számlára vonatkozó adat a tavaly szeptember 30-i állapotot tükrözi, de azt állította, hogy mára csaknem mindegyiket felszámolták.

Az amerikai kormány februárban keresetet indított az UBS AG ellen egy floridai szövetségi bíróságnál. Washington azt akarja elérni, hogy az UBS fedje fel az amerikai adóhatóságnak azon amerikai ügyfelei kilétét, akiknek titkos svájci számlái vannak. A kereset szerint az adócsalók az eltitkolt számlákon 14,8 milliárd dollárnyi összeget helyeztek el az utóbbi egy évtizedben.

Az UBS egy korábban ellene indított peres eljárás leállításáért cserébe már kiadta mintegy 300, adókerüléssel vádolt amerikai ügyfele adatait, de továbbiakat nem hajlandó átadni.
A svájci nemzeti identitásnak az ország semlegessége mellett a legendás banktitok is része.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik