Üzleti tippek

Kötelezhetik a tévéket a filmfinanszírozásra

Az európai uniós tagállamok kötelezhetik a televíziós műsorszolgáltatókat arra, hogy működési bevételeik egy részét európai játék- és tévéfilmek finanszírozására fordítsák - mondta ki a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletében.

Az ügy úgy került a bíróság elé, hogy a televíziós műsorszolgáltatásról szóló közösségi irányelvet a nemzeti jogba átültető spanyol jogszabály a televíziós műsorszolgáltatókat arra kötelezi: előző évi működési bevételeik 5 százalékát európai nagy- és kisjátékfilmek, valamint tévéfilmek gyártásának finanszírozására fordítsák. E finanszírozás 60 százalékát olyan alkotások készítésére kell szánni, amelyek eredeti nyelve Spanyolország valamely hivatalos nyelve. A spanyol kereskedelmi tévék szövetsége (UTECA) keresetben kérte, hogy e nemzeti jogszabályt nyilvánítsák alkalmazhatatlannak, mivel az sérti a közösségi jogot. A spanyol bíróság a luxembourgi testülethez fordult.

Az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében megállapította, hogy a tagállamoknak jogukban áll a közösségi irányelvben foglaltaknál részletesebb vagy szigorúbb szabályokat előírni. Az ilyen hatáskört azonban az alapvető szabadságok tiszteletben tartásával kell gyakorolni.

A Spanyolország által hozott intézkedés több alapvető szabadság, nevezetesen a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadsága, a tőke szabad mozgása és a munkavállalók szabad mozgása korlátozását jelenti. Ugyanakkor az ilyen korlátozás indokolt lehet akkor, ha annak közérdeken alapuló kényszerítő oka van – fejtették ki álláspontjukat az európai bírák.

A jelen ügyben az Európai Bíróság úgy véli, hogy a többnyelvűség védelmével kapcsolatos spanyolországi kulturális okok közérdeken alapuló kényszerítő okokat jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik