Üzleti tippek

Coachok klubja

Boér Tamás, a vezetői coachinggal foglalkozó Entheos Kft. tulajdonosa szerint az élet olyan, mint egy tízsebességes kerékpár. Mindenkinek vannak sebességfokozatai, amelyeket soha nem használunk. A coach feladata segíteni az ügyfelet abban, hogy megtalálja ezeket a fokozatokat, és kezdje is használni őket.

– Ön többszörös újrakezdő: nem félt maga mögött hagyni szülőföldjét, és új életet kezdeni Magyarországon. Budapesten pedig egy multinacionális cég vezetőpozícióját cserélte fel sikeres vállalkozására. Hogyan sikerült megvalósítania terveit?

Bíztam saját magamban, mert világosan tudtam, hogy mi az, amit szeretnék folyamatosan építkezve megvalósítani. És ettől nem hagytam magam eltántorítani.

– Melyek azok a félelmek, amelyk meggátolhatják egy karrier tudatos tervezését?

Alapvetően öt félelmet ismerünk. Félünk az anyagi lecsúszástól, a visszautasítástól, a változástól, a kudarctól, a felelősségtől. Sokan az anyagiak, illetve a lehetőségek hiányát látják akadálynak, ezért nem mernek változtatni helyzetükön. De ez egy illúzió, mert az egyetlen akadály mindenkinek saját maga.

– Hogyan győzzük le ezeket a félelmeket?

Meg kell érteni, hogy minden lehetőség az anyagi bőség megteremtése is bennünk van. Ezt tudatos önvizsgálattal és önfejlesztéssel felszínre lehet hozni. El kell kezdeni annak a hitnek a bázisán kitartóan cselekedni, hogy amit szeretnénk, az megvalósulhat. Nem az a kérdés, hogy mikor és hogyan, mert az úgyis magától kialakul – feltéve, hogy elindulunk és haladunk. A legtöbb ember ezt mulasztja el: hogy elinduljon és folyamatosan haladjon is.

– Azt mondta: anyagi bőség. Mi a különbség a bőség és a gazdagság között?

A gazdagság felhalmozást jelent – és a vele járó félelmet, hogy elveszíthetem, ami van. A bőség, akár az élet, az áramlásról szól. A folyamatos adás-kapásról. Ennek megtanulását is a nem anyagi világban kell elkezdeni.

– Az üzleti életben – amely alapvetően az anyagi világról szól mennyire állják meg a helyüket ezek a gondolatok?

Az üzleti élet sem különbözik az élet más területeitől. A bizalom amely egy nem anyagi dolog itt is kulcsfontosságú. Csak utána jön a pénz, amely anyagi dolog. Egyébként a mostani pénzügyi válság is arról szól, hogy nincs bizalom, ezért a pénz sem áramlik úgy, mint korábban.

– A sikeres cégvezetők, tulajdonosok általában különleges emberek, akik a semmiből hoztak létre valamit, nemegyszer a szabályok, a megszokott szemléletek átalakításával. Ön szerint lehet-e tanítani a „spirituszt”, azt a különös képességet, amely a sikeres cégvezetőben természettől fogva adott?

Persze, hogy lehet. Nincs „sikerességgén”, csak kitartás és elhivatottság. Hiszen a sikeres ember egyik fő ismérve, hogy élőben megtapasztalva a dolgokat, és állandóan tanul belőlük. Másrészt a képzéseinken nem a sikeres emberek utánzását tanítjuk, hanem a sikeresség belső feltételeinek kifejlesztését. A kiemelkedő teljesítményhez elsősorban érzelmi érettség kell és az a képesség, hogy a komfortzónádból könnyen ki tudj lépni. Ebben az értelemben a szabályok valóban arra valók, hogy folyamatosan megpróbáljuk őket felülírni.

– Ön szerint a magyarok mennyire irtóznak a változástól?

Nemrég a Közép-Európai Egyetem MBA kurzusán voltam vendégelőadó. A téma a változásmenedzsment volt. Feltettem egy kérdést, hogy milyen fogalmakkal asszociálják azt a szót, hogy változás. Mindenféle amúgy helyes választ adtak, mint például kockázat, lehetőség, veszély, költséges, ellenállás stb. Csak egy szó nem hangzott el: az „én”. A változásra az emberek tipikusan nem úgy gondolnak, hogy „nekem kell változnom”, hanem úgy, hogy „a külvilágnak, annak a valaminek odakint” kell változnia. Ez nagy hiba! Fel kell ismerni, hogy az egyetlen, számomra tényleges hasznot hozó változás az, ami bennem történik.

– Kikkel érdemes inkább építenie egy kapcsolatot egy cégvezetőnek? A potenciális ügyfelekkel? A közvetlen felettessel, netán a cégtulajdonossal? A beosztottakkal?

Valamilyen mértékben mindegyikkel, de legelsősorban saját magával. Bár a legtöbb ember tudja, hogy „minden a kapcsolatokon múlik”, mégis nagyon kevesen építik tudatosan az üzleti kapcsolatokat.

– Mintha a bizalomból meglehetősen kevés lenne manapság…

Így van. Magyarországon alacsony az interperszonális bizalom szintje. Mintha magyar a magyarban „alapból” nem bízna meg. Ezzel szemben a skandináv országokban magas a bizalom az emberek között. Ennek köszönhetően magas a közintézményekbe vetett bizalom is. Nem csoda, hogy ezek az országok jobban is működnek. És éppen a fenti megállapítás fényében tűnik sokkal fontosabbnak az emberi kapcsolatok, a bizalom építése.

– Hogyan lehet motiválni a felső vezetőket arra, hogy leküzdjék belső ellenállásukat napi gondjaik közepette?

Egy felső vezető vagy egy sikeres cégtulajdonos tipikusan erősen motivált ember. De amíg elsősorban az anyagi gyarapodásért dolgozunk – magunk, a cégünk, a családunk javát tartva szem előtt –, addig motivációra van szükségünk. Mert gyakran érezni fogjuk, hogy valami máshoz lenne kedvünk, de hát dolgozni „kell”… És ennek a belső ellenállásnak a leküzdéséhez kell a motiváció. Én egy másik perspektívát kínálok: motiváció helyett helyezzük előtérbe az inspirációt. Inspiráció az, amikor nincs belső ellenállás. Amikor kedvem van valamit megtenni. És az elvégzett munka örömet szerez. Próbáljunk meg a munkában minél többször inspiráltan, a belső kreatív vágyaink által hajtva cselekedni.

– Nem származik abból rossz, ha egy munkavállalótól az egész személyiséget érintő módon elvárják, hogy belsőleg azonosuljon egy vállalat értékei-vel? Hiszen mégiscsak a tulajdonosok profitjáról van szó…

Ha kötelező az azonosulás, az nem jó, és nem is hatékony. Ugyanakkor minél nagyobb az átfedés a vállalat által meghirdetett – és a vezetés által ténylegesen mutatott –, valamint a munkavállaló által vallott értékek között, annál hatékonyabb a munkavégzés. A vállalati és az egyéni értékek átfedésén való munkálkodás közös érdek. Erre sajnos sok helyen kevés hangsúlyt fektetnek… Szerintem egy munkavállaló akkor nyújt kimagasló teljesítményt, ha nem az életét rendeli a munka alá, hanem éppen fordítva.

A munka legyen az, amelyen keresztül az életünket nap mint nap szebbé, jobbá és gazdagabbá tesszük – ideális esetben annak minden területén.

– A vezetői coaching-gal kapcsolatban felmerülhet, hogy a hatása ideiglenes: addig tart, ameddig maga az együttműködés. Lelkesít, de nem fenntartható.

Ez nem így van. A résztvevők azért nem esnek vissza az együttműködés befejeztével, mert menet közben rengeteg maradandó felismeréshez jutnak saját magukról. Ezeket az élet minden területén tudják hasznosítani. A kiemelkedően sikeres emberek egyik tulajdonsága, hogy tudnak bánni más emberekkel. Elsősorban az ilyen tulajdonságú emberek közül kerülnek ki a vezetők. Ennek előfeltétele viszont, hogy jól tudjanak bánni önmagukkal – elsősorban a maguk és mások érzelmeivel.

– Sok munkavállaló azért nem tud tovább lépni a karrierjében, mert a céljai ütköznek a saját értékrendjével. Például valaki egész életében középvezető marad, mert nincs jövőképe, ezért nem tud, nem mer bizonyos hosszú távú döntéseket meghozni.

Ez így van. Az egyik lehetséges ok, hogy egy karrier vagy vállalkozás még nem szárnyal, az, hogy nincs letisztázva a személyes értékrend. Például, ha egy vezetőnek fontos, hogy „humánus” legyen, hogy odafigyeljen az emberekre „ne okozzon nekik rosszat”, akkor komoly belső konfliktust okozhat, amikor felmerül, hogy egy alkalmazottat el kellene bocsátani.

– Ha egy mondatban kellene elmondani az „ars poeticáját”, mi lenne az?

Segíteni ügyfeleimnek, hogy a belső erőforrásaik fejlesztésén és mozgósításán keresztül érjenek el kiemelkedő eredményeket.

Névjegy

Boér Tamás (39) Kolozsváron született. 1993-ban települt át Magyarországra. Villamosmérnök-diplomája megszerzése után az Andersen Consulting tanácsadó cégnél helyezkedett el. Másfél évig Franciaországban dolgozott. Utána a General Electric amerikai multinacionális vállalat középvezetőjeként dolgozott 3,5 évig. Öt évvel ezelőtt kezdett el vezetői coachinggal foglalkozni egy amerikai tanulmányút hatására. Vállalkozását, az Entheos Kft.-t 2003-ban alapította. Feleségével és gyermekével egy budai társasházban él. Ha csak lehet, kerékpározik. Szabad idejében sokat olvas és a családjával tölti az időt.


Boér Tamás coaching-szakértő az Üzlet & Siker-szemináriumok keretében tart előadást április 14-én, ahol többek közt megtudhatják az érdeklődők az alábbiakat:

* Miként építsünk üzleti kapcsolatokat?

* Miként hozzuk ki a legtöbbet már meglévő üzleti kapcsolatainkból?

* Hogy érjük el, hogy meglévő ügyfeleink maguktól ajánljanak minket másoknak?

* Hogyan lehet olcsón kiépíteni és hosszú távon menedzselni ügyfélbázisunkat?

További információ és jelentkezés: www.fn.hu/konferenciak
Keresse az Üzlet & Siker-szemináriumsorozatot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik