Üzleti tippek

Jól fizet az ORTT-elnökség

Az ORTT elnöke havonta több mint egymillió forintos fizetést vihet haza. A közszolgálati médiumokat felügyelő közalapítványok vezetőinek ennek a felével kell beérniük, és még autó sem jár nekik.

Februárban született egy jogerős bírósági ítélet azzal kapcsolatban, hogy a közfeladatot ellátó vállalatok vezetőinek fizetése közérdekű adat. Ezen felbuzdulva megérdeklődtük és az előző számunkban közöltük a közszolgálati médiumok elnökeinek havi javadalmazását. Első körben azonban még csak a Duna Tv-t vezető Cselényi László bruttó 2,35 milliós havi fizetésével lettünk okosabbak.

Mint később kiderült, Such György, a Magyar Rádió elnöke bruttó 1,8 millió forintot vihet haza, viszont sokáig úgy tűnt, hogy a Magyar Televízió ügyvezető alelnöki posztját betöltő Medveczky Balázs fizetését nem tudhatjuk meg. Azonban amikor az MTV-nél meglátták, hogy a honlapunkon lévő cikkben a másik két közmédium vezetője beszámolt a havi tiszteletdíjáról, végül ők is közlékenyebbé váltak. Mint kiderült, Medveczky Balázs havi bruttó 2,1 millió forintjával kevesebbet keres a Duna Tv elnökénél, viszont ugyanúgy Skoda Octaviával jár, mint Such György. Egyébként az MTV-nél továbbra is fenntartják azt a korábbi állításukat, hogy az alelnökük fizetése nem közérdekű adat.

Közalapítványi fizetések

Mostani cikkünkben a három közmédium tulajdonosi jogait gyakorló közalapítványok és az ORTT vezetőinek havi járandósága felől érdeklődtünk. A közmédiumokat felügyelő szervezetek közül a Duna Tv felett őrködő Hungária Televízió Közalapítvány (HTVKA) elnöke, Simkó János volt leginkább készséges, pár órán belül kimerítő választ adott a kérdéseinkre.
A Magyar Rádió Közalapítványnál a közérdekű fizetési adataikat önkiszolgáló módon felrakták a honlapjukra. A Magyar Televízió Közalapítvány weboldalán viszont nem találtuk ezeket az információkat, és lapzártánkig megkeresésünkre nem is reagáltak.

Szerencse, hogy a közalapítványok fizetésének mértékét törvény írja elő, az egyes alapítványoknak pedig csak a költségtérítések mértékében van bizonyos mozgásterük. A kuratóriumok elnökei havi bruttó 463 ezer forint tiszteletdíjat kapnak, a HTVKA első emberénél ez 187 ezer forint költségtérítéssel egészül ki. Utóbbi összege attól függ, hogy az illető hol lakik. Simkó János budapestiként kap ennyit, de ha több mint száz kilométerre lakna a fővárostól, akkor 320 ezer forint járna neki.

Mobiltelefonjának költsége 12 ezer forint körül szokott alakulni, így bőven a havi 38 500 forintos felső limit alatt marad, hivatalos ügyben használhatja a közalapítvány autóját, de magánhasználatra is igénybe vehető „céges” kocsi nem jár neki. A kuratóriumok elnökhelyetteseinek bruttó 417 ezer, az elnökségi tagoknak pedig 324 ezer forintnyi tiszteletdíj jár havonta.

Kifizetődő az ORTT-elnökség

Az ORTT mindenkori elnöke miniszteri, a testületi tagok pedig államtitkári juttatásra jogosultak. Majtényi László havi illetménye így bruttó 1,29 millió forint, a hat testületi tag fejenként alig kevesebből, 1,14 millióból gazdálkodhat. Hasonlóan az „igazi” államtitkárokhoz és miniszterekhez, nekik már jár autó és természetesen mobiltelefon is. Ezenfelül – ahogy az ORTT minden munkatársa – évente 77 300 forintnyi ruházatiköltség-térítésben és 65 ezer forint értékű üdülési hozzájárulásban is részesülnek. Sőt, kaphatnak éves BKV-bérletet és havi 12 ezer forintért étkezési jegyet.

Azaz, ha egyszerre kínálgatnak nekünk egy közalapítványi és egy ORTT-elnöki tisztséget, akkor inkább utóbbit válasszuk, mert pusztán jövedelmi szempontból jobban megéri, még ha stresszesebb is a megbízatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik