Üzleti tippek

Megéri átíratni a cégautókat

Egyre több vállalkozás szabadul meg a tulajdonában lévő személygépkocsiktól, hogy kikerüljék a február 1-je óta fizetendő új cégautóadót – írja a Világgazdaság hétfői számában.

Az APEH tájékoztatása szerint 2009. február 1-je után minden, nem magánszemély tulajdonában lévő személygépkocsi után cégautóadót kell fizetni. A havi adótétel 1600 cm3 alatti gépjárművek után 7000, minden más személygépkocsi után 15 000 forint.

A Világgazdaság számításai szerint megéri átíratni a gépkocsikat, ugyanis az átírással járó költségek már fél év alatt megtérülnek, még akkor is, ha a cégautóadóból minden esetben le lehet vonni az ugyanazon gépkocsi után befizetett súlyadót. Mivel az evás cégeknek korábban nem kellett ilyen jellegű terhet fizetni és költséget sem számolnak el a járművek után, elsősorban nekik éri meg hamar túladni járműveiken.
Az átíratás azonban a hivatalos papírok beszerzése mellett költségekkel is jár, ugyanis az eredetiségvizsgálat, az iratok cseréje, a vagyonszerzési illeték, valamint az átruházáshoz szükséges cégkivonat beszerzése összesen 70-75 ezer forintot tesz ki – olvasható a lapban.

A Világgazdaság kimutatásában ugyan nem szerepel, mégis kulcsfontosságú tétel, hogy EVA-s vállalkozás esetén a magántulajdonba adott autó értékesítéséhez 25 százalékosos adóvonzat társul, hiszen árbevételként jelentkezik. Igaz ugyan, hogy elégséges csupán könyv szerinti értéken eladni magunknak a céges autónkat, ám még annak negyede is akár százezrekkel növelheti meg a negyedév végén fizetendő evánkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik