Üzleti tippek

Az uniót is bevonnánk az újabb gázvitába

Uniós fellépést szorgalmaz Magyarország az újra megkezdett orosz-ukrán gázvita kapcsán - mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter a Népszabadságnak. A lap szerint a Földgázszállító nem, Magyarország második gáznagykereskedője viszont készül egy esetleges újabb gázstopra.

A magyar kormány is hall a hazai gázellátás szempontjából kedvezőtlen híreket Ukrajnából, ami kapcsán közös uniós fellépést szorgalmaz – mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter.

Zsuga János, a rendszeregyensúly fenntartásáért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója a napilapnak viszont azt hangsúlyozta: a rendszerirányító semmilyen módon nem készül egy esetleges újabb ukrán gázstopra. A rendszer folyamatosan alkalmas az import megingásának a kezelésére – tette hozzá.

Kutas István, a januári gázellátás zömét biztosító központi nagykereskedő, az E.ON Földgáz szóvivője a friss hírek kapcsán megerősítette: nem látják szükségét a tárolók fokozott kímélésének, avagy gyors feltöltésének. Ilyenkor ugyanis mindig kitárolás folyik, a berendezések nem állíthatók át feltöltésre. Tájékoztatása szerint a magyar tárolóikban most 1,65 milliárd köbméter gáz van.

Magyarország második legnagyobb gáznagykereskedője, az ukrán hátterű Emfesz ugyanakkor készül az újabb keleti gázstopra. Góczi István ügyvezető kijelentette, saját magyarországi tárolóikat kímélő üzemmódba állították, és fogyasztóik gázszükségletét igyekeznek minél nagyobb mértékben közvetlenül az ukrajnai importból kielégíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik