Üzleti tippek

A Mol és az OTP vezeti az APEH-listát

A vállalatok között továbbra is a Mol, míg a pénzintézetek körében az OTP vezeti a legnagyobb magyar cégeket összesítő APEH TOP 100-as listát.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara közösen készített TOP 100-as kiadványát csütörtökön az APEH évértékelő rendezvényén mutatták be. A 2007. évi értékesítés nettó árbevétele alapján tavaly a legnagyobb vállalat a Mol volt, amelyet az Audi követett. A pénzintézetek rangsorában a 2007-es mérlegfőösszeg szerint az OTP végzett az élen, a Kereskedelmi és Hitelbank és az MKB Bank előtt.

A 150 legnagyobb adózó – a TOP 100 vállalat és a TOP 50 pénzintézet közösen – együttesen 1157 milliárd forint adót fizetett be a kiemelt adónemekben (szja, áfa, társasági adó, tb, eho), s ez 36 százalékkal haladta meg az előző évit. Ez a befizetés adta a kiemelt adónemekből származó adóbevételek 21 százalékát.

A rendezvényen részt vevő Veres János pénzügyminiszter és Parragh László, az MKIK elnöke egyetért abban, hogy a tervezett válságellenes kormányzati intézkedések jó irányba mozdítják el a magyar gazdaságot, azonban abban már eltér a véleményük, hogy ezek mértéke és időpontja megfelelő-e. Veres János szerint a jelenlegi intézkedések nem tipikus válságkezelő gondolatok, hanem inkább strukturális átalakítások, amelyekre évek óta szüksége van az országnak.

Parragh László aláhúzta, a kormány jelentős fáziskésésben van. Ha ezeket az intézkedéseket már egy évvel ezelőtt – amikor az MKIK is javasolta – meghozza, nem lenne ilyen nehéz helyzetben Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik