Üzleti tippek

Kilencmilliárd kellene az Opelnek?

A legfrissebb értesülések szerint az Opelnek 9 milliárd euróra lenne szüksége a hosszú távú talpon maradáshoz, ezt azonban a vezetőség túlzottnak nevezte. Csütörtökön több mint 15 ezren tüntettek cég legnagyobb németországi gyárában.

A német kormány segítségének előfeltétele, hogy az Opel hiteles, illetve elfogadható működési tervet terjesszen elő a jövőre. Értesülések szerint a gyár németországi vezetősége már régóta adós ezzel, a felügyelő bizottság péntekre ígérte a jövőre vonatkozó koncepció előterjesztését. Az esetleges állami segítség a várt koncepció „életképességének” függvénye szögezte le Angela Merkel kancellár.

Csütörtök esti híradások szerint ugyanakkor az Opelnek 9 milliárd euróra van szüksége a hosszú távú talpon maradáshoz. Mindez a gyár önálló, a General Motorstól (GM) független működését feltételezi, különös tekintettel arra, hogy az anyavállalat eddig semmi konkrét tervvel nem állt elő az Opel működtetésére. A hírt az Opel részéről nem erősítették meg, sőt az Opel vezetője, Hans Demant visszautasította a 9 milliárdos mértéket. Kjelentette: nem tudja, ki mondhat ez ügyben egyáltalán bármilyen számot, de ez az összeg erősen eltúlzott.

Az Opel Európa-szerte elsősorban a GM súlyos pénzügyi válsága miatt küszködik rendkívüli pénzügyi nehézségekkel. A csütörtöki tüntetés résztvevői mindenekelőtt a GM-től való elszakadást sürgették, ennek esetleges módozatai azonban teljes mértékben homályosak. A lehetséges megoldások között szerepel a kormány korábban beígért garanciavállalása, továbbá a Volkswagennél alkalmazott alsó-szászországi minta, amelynek lényege, hogy a tartomány résztulajdonos lehet.

Az Opel esetében a legnagyobb németországi Opel-gyáraknak otthont adó Hessen, Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-Pfalz és Türingia esetleges tulajdonosi részvétele jöhet szóba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik