Üzleti tippek

Biztosítás hitelbonyodalmak ellen

admin
admin

2009. 02. 26. 12:00

Válságos időkben, nem fizető vevők esetén segíthet a szállító vállalkozásnak, ha hitelbiztosító segítségével minimalizálja kockázatait.

A hitelbiztosítás akkor nyújt fedezetet, ha a leszállított áru, az elvégzett szolgáltatás vevője fizetésképtelenné válik, más okból nem teljesít, vagy éppen az országában bekövetkezett háború, terrorakció akadályozza meg az ellenérték kiegyenlítését. A szaporodó felszámolási eljárások, körbetartozások időszakában a rizikó nagyobb, mint valaha.

Emelkedő díjak

A hitelbiztosító Coface magyarországi fióktelepének tanulmánya szerint ma átlagosan 165 nap telik el a szállítói számlakibocsátás és a vevő fizetése között, míg 5 éve e periódus még csak 35 napnyi volt. A hazai piaci hitelbiztosítók évi 1,2–1,5 millió forintos minimumbiztosítási díja azonban fajlagosan drága a legkisebb vállalkozásoknak, így elsősorban csak az évi 4–500 millió forint éves biztosított forgalom feletti cégeknek kifizetődő a hitelbiztosítási védelem igénylése.
A kockázatok növekedése miatt viszont a hitelbiztosítók most átlagosan 30–35 százalékos díjkulcsemelkedésre kényszerülnek – mondta el Zárda Olivér, az Euler Hermes hitelbiztosító igazgatósági tagja. E szerint a biztosított forgalom után felszámított díj az eddigi, jellemzően 0,25–0,5 százalékról 0,35–0,7 százalékra nő. A drágulást az új szerződéseknél már alkalmazzák, a meglévő, egyéves futamidejű megállapodásoknál pedig a szerződéses évfordulókon vezetik át.
Öröm az ürömben, hogy az állami hátterű Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) egyelőre nem emeli díjait. A Mehib – országkockázattól függően a forgalom 1–3,5 százalékát kitevő díjú – kkv-konstrukciója ugyan kifejezetten az 50 millió eurónál kisebb nettó árbevételű és 2 millió euró alatti éves kivitelű cégeknek kínál védelmi lehetőséget, ám ezzel kizárólag exportügyleteket lehet biztosítani, belföldi konstrukciót nem. A Mehib-el ellenetétben a nem állami piaci szereplők viszont várhatóan átlagosan 5 százalékkal növelik az ügyfelektől elvárt önrész mértékét is. Ez azt jelenti, hogy bár a saját erő mértéke továbbra is a korábban megszokott, jellemzően 10–25 százalék körüli marad, e sávon belül emelik meg a mértéket az egyes partnervállalatoknál.

Kockázatcsökkentő B/M

Zárda szerint ráadásul az Euler Hermes a továbbiakban minden konstrukciójánál bevezeti a (gépjármű-felelősségbiztosításnál sokak által jól ismert) bónusz-malusz (B/M) rendszert, amely szintén kockázatmegosztást jelent az ügyféllel. E filozófia jegyében a bónuszos, azaz kármentes vagy elhanyagolható kárú ügyfelek 5–15 százalék közti díjvisszatérítést kapnak befizetett tarifájukból. A maluszos vállalkozások (amelyek után a biztosító nagyobb kárösszeget szedett be, mint amennyit kifizetett) viszont ugyanekkora, sőt magas kárhányad esetén még nagyobb pótdíjra számíthatnak.
A krízis miatt a hitelbiztosítók aktívabb együttműködésre szólítják fel biztosított vállalkozásaikat is – mindkét fél érdekében. Az eddigi játékszabályok szerint a szállítóknak csak megadott határidőn (30–60 napon) belül kellett értesíteniük biztosítójukat, ha értesültek arról: vevőjüknél fizetési nehézség merült fel. Most viszont azt kérik tőlük, az esetleges károk mérséklése érdekében ezt az információt haladéktalanul közöljék biztosítójukkal.

Hitelbiztosítók tapasztalatai és várakozásai

  • A lejárat után 60–90 nappal ki nem fizetett szállítói számláknál radikálisan csökken a követelés érvényesíthetősége.
  • A felszámolási eljárások száma jövőre 20–50 százalékkal nő.
  • A válság mélypontja 2009. I. és II. negyedéve lesz, ám átnyúlik 2010-re is.

Forrás: Atradius, Coface, Euler Hermes hitelbiztosító

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.