Üzleti tippek

Változhatnak a sajtó-helyreigazítás szabályai

admin
admin

2009. 02. 25. 09:32

Változhatnak a sajtó-helyreigazítás szabályai, miután az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága támogat több, az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) fűzött módosító javaslatot.

Az egyik – a kormánypárti képviselők és Pető Iván szabad demokrata bizottsági elnök által is támogatott – indítvány szerint például abban az esetben nem lennének alkalmazhatók a szankciók, ha a sajtó a nyilvános rendezvényen elhangzottakról a nyilatkozó személyének pontos megjelölésével, az elhangzottaknak megfelelően, szöveghűen és idézett formájában tudósít, vagy a sajtó számára készített nyilatkozatot tesz közzé.

Egy másik támogatott módosító javaslat szerint ha a közhatalmat gyakorló vagy közfeladatot ellátó személy jó hírnevét és becsületét a közhatalom gyakorlásával, illetve a közfeladat ellátásával összefüggésben sértették meg, csak akkor lennének alkalmazhatók a sajtó-helyreigazítással kapcsolatos szankciók, ha a jogsértés valótlan tény állításával, híresztelésével vagy való tény hamis színben történő feltüntetésével valósult meg, feltéve, hogy arra a jogsértő szándékos vagy súlyosan gondatlan eljárása miatt került sor. A jogsértő akkor mentesül e jogkövetkezmények alól, ha bizonyítja, hogy eljárása nem volt szándékos vagy súlyosan gondatlan.

Online szigorítás

Ugyanakkor egy másik támogatott módosító javaslat a helyreigazítási igényt lehetővé tenné akkor is, ha internet útján közzétett közleményben történik meg a jogsértés, azaz internet útján valakiről valótlan tényt állítanak, híresztelnek, vagy való tényeket hamis színben tüntetnek fel.

Az új Ptk. általános vitáját decemberben zárta a le az Országgyűlés, eddig több száz módosító javaslat érkezett a kormányoldaltól és az ellenzéktől egyaránt. Jelenleg a törvényjavaslat részletes vitája zajlik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.