Üzleti tippek

A kisebb lapkiadók lehúzhatják a rolót

admin
admin

2009. 02. 25. 07:12

A sajtóágazat szereplőinek befizetéseiből fenntartott pénzalappal biztosítaná a nyomtatott média továbbfejlesztését a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE), amely a szféra közvetett állami támogatását is szorgalmazza.

“Mostanra jött el az idő, amikor jelentős pénzeket kell visszaforgatni bizonyos szegmensekbe, különben az ágazat még nagyobb bajba fog kerülni” – mondta Kázmér Judit.
Hozzátette, főleg a kis példányszámú, minőségi kiadványok szorulnak pluszforrásra, amelyek nélkül nem tudják fejleszteni eszközparkjukat, képezni munkatársaikat.

Mint mondta, ha nem sikerül a jelenlegi öt százalékon tartani az újságok általános forgalmi adóját, egy sor kisebb kiadó húzhatja le a rolót. Elsősorban olvasásra nevelő iskolai programjaikat bővítenék; “tavaly 130 millió forintot fordítottunk ezekre, 18 ezer gyereket juttatva napi- vagy szaklapokhoz, de ez még mindig kevés” – említette meg.

Megjegyezte: Franciaországban 200 millió, Lengyelországban 10 millió, Norvégiában 9 millió, Belgiumban 8 millió euróval támogatja évente az állam az ilyen programokat. Kázmér Judit hangsúlyozta, hogy a szövegértés fejlesztése és a diákok műveltségi szintjének emelése mellett e projektek célja az is, hogy egyfajta gazdasági életképességre tanítsák az olvasottakon keresztül a fiatalokat.

Az MLE elnöke szerint közvetett módon is támogathatná a kormányzat a hazai nyomtatott médiumokat, például oly módon, hogy az adóalapból teljes egészében leírhatóvá teszi az előfizetési díjakat, vagy csökkenti a lapterjesztés egyes adóterheit.

Ugyanakkor az ágazat számára előnytelennek nevezte azt a nemrégiben kelt francia államfői javaslatot, hogy minden 18. életévét betöltött fiatal kapjon egy általa választott újság-előfizetést. “Magyarországon e korosztály zöme még a szüleivel lakik, márpedig korántsem volna üdvös, ha hagynánk, hogy sok család az ajándéklap miatt lemondja már meglévő előfizetéseit” – említett egy újabb szempontot a lapkiadók egyesületének elnöke.

A támogatandók között említette Kázmér Judit “a tönk szélére jutott hazai nyomdaipart”, hiszen ha az egyes cégek nem tudják végrehajtani a jobb minőséget és rugalmasabb működést lehetővé tevő modernizációt, akkor előbb-utóbb piac nélkül maradnak. Ráadásul a kihasználatlan kapacitások, valamint az ausztriai és szlovákiai bérmunkák növekvő aránya miatt attól is tartani kell, hogy a hazai nyomdák áremelésre kényszerülnek, amivel csak tovább rontják saját pozícióikat – mondta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.