Üzleti tippek

Gyurcsány-bérkalkulátor – számolja ki az adóját!

A FigyelőNet kalkulátorával most megtudhatja, mennyi pénz marad a zsebében, ha átmegy a parlamenten Gyurcsány Ferenc adóátrendező csomagja.

Kalkulátorunk választ ad arra a kérdésére, hogy mennyit nyer, illetve veszít a Gyurcsány Ferenc által javasolt adóátrendezésen. A bal hasábban a jelenlegi, a jobb hasábban a 2010. január 1-jétől tervezett levonásokat tanulmányozhatja.


Akad, aki veszít…

A miniszterelnök azt mondta, senki nem veszít a reformmal, de ez persze nem így van. Havi nagyjából bruttó 110 ezer forintig büntet az új rendszer, kisebb a nettó jövedelem a jelenleginél (az adójóváírás tervezett maximális összege nem ellensúlyozza az alsó kulcs egy százalékpontos megnövelését). E kevés keresettel rendelkezőket az új rendszer duplán bünteti, hiszen az alacsonyabb nettó bérből kell a megemelt áfájú termékeket, szolgáltatásokat megvásárolniuk.

Havi bruttó 110 ezer forintnál már átbillen a mérleg az új rendszer javára, s fokozatosan egyre előnyösebbé válik (hat, hogy az adójóváírás csökkentése magasabb összegnél kezdődik el, mint jelenleg). Havi nagyjából bruttó 142 ezertől nyílik meg igazán a szép új világ az adózóknak, hiszen az adókulcs nem ugrik föl 36 százalékra, marad 19 százalék. Persze aki szerény bruttó 142 ezer forintot keres, az még csak 1485 forinttal jár jobban. A megnövekedett áfájú termékekre viszont jó egy ezressel többet kell költenie, így az ilyen jövedelemmel rendelkezők még nem nyertesei a változásnak (feltéve a számításkor, hogy az adózó a teljes fizetését fogyasztásra költi, s a kereskedők érvényesítik az áfaemelést).

Akad, aki nyer…

Egyre kedvezőbbé válik az új rendszer 3 millió forintig (ez lesz a 19 százalékos kulcs sávhatára 2010. január 1-jétől), havi bruttó 250 ezer forintnál már 20 220 forint a megtakarítás, s ezt az áfaemelés hatása is legfeljebb 3-4 ezer forinttal csökkenti. Igaz, a megszűnő adókedvezmények is – adózótól függően változó mértékben – apaszthatják a nyereséget.

Havi bruttó 300 ezer forintnál már csak 16 ezer forint az adózó nyeresége, hiszen előlép a magasabb kulcs, s nincs adójóváírás sem (ami az új szabályok szerint évi 3,552 millió forintnál fogyna el). Az előny folyamatosan mérséklődik havi bruttó 620 500 forintig (ezen a szinten lép be jelenleg a különadó), itt a különbség már csak 9590 forint. Majd a jövedelem növekedésével párhuzamosan újra nőni kezd a régi és az új rendszerben számolt nettó bér különbsége, bár viszonylag lassan.

Havi bruttó 3 millió forintnál a különbség 57 ezer forint körüli, a jelenlegi adórendszerben az adózónak 1 566 372 forint nettó bérrel kellett beérnie, az új rendszerben viszont 1 623 552 forint maradna a zsebben. Ilyen szintű jövedelemnél általában már automatikus megtakarítók a munkavállalók, így ezen a szinten az áfaemelés negatív hatása kevésbé érvényesül, mint a minimálbér vagy akár a minimálbér duplája körül keresőknél.

Tesztelje ön is a tervezett adóváltozásokat a saját vagy akár mások fizetésén a FigyelőNet kalkulátorával!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik