Üzleti tippek

Veres bízik a Gyurcsány-csomag elfogadásában

A pénzügyminiszter bízik abban, hogy a parlament elfogadja a kormány javaslatait, s ezzel erősödik az országgal szembeni bizalom és a forint is. Veres János a Vasárnapi Híreknek adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a családi pótlék átalakítása csökkenti a visszaélések lehetőségét.

A 13. havi nyugdíj beépítése mintegy 8 százalékos nyugdíjelemelést jelent, amelyet nem lehet feles döntéssel “visszavenni”. A tervezett adóváltoztatások ösztönzik a foglalkoztatást, a családi pótlék átalakítása pedig csökkenti a visszaélések lehetőségét – hangsúlyozta a pénzügyminiszter a hetilapnak nyilatkozva. Ahol szemet szúró a visszaélés a családi pótlékkal, a jegyző intézkedhet arról, hogy az összeg egy része ne pénzbeli járandóság legyen, hanem természetbeni juttatás, “azaz nem lehet másra fordítani a családi pótlékot” – mondta el a családi pótlék tervezett átalakításáról.

Tagadhatatlannak nevezte, hogy az áfa emelését a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezők nem tudják fogyasztásuk visszafogásával ellensúlyozni, mivel itt a létfenntartásra fordított költségekről van szó, de hozzátette, hogy ebben a körben magasabb az 5 százalékos áfakulccsal adózó termékek köre.

A jelenlegi rendszerben van olyan jövedelmi szint, ahol 70 százalék az adóék, az egy forint jövedelemre eső összes elvonás mértéke. A változtatásoknak köszönhetően az átlagjövedelem környékén az adóék 5-7 százalékponttal csökkenhet. Így jobban megéri bért növelni a legális foglalkoztatásban – mondta Veres az adóváltozásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik