Üzleti tippek

Uniós támadás alatt a magyar illetéktörvény

Brüsszel eljárást indít Magyarország ellen illetékjogi rendelkezések miatt, mert azok nem egyformán kezelik a belföldi, illetve a más uniós tagországban eladott ingatlanok után fizetendő illeték mértékét.

Az Európai Bíróság előtt indít eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság, a lakóingatlan-vásárlásról szóló diszkriminatív illetékjogi rendelkezések miatt – közölték csütörtökön Brüsszelben.

A kifogásolt rendelkezések – olvasható az indoklásban – hátrányosan érintik azokat az adófizetőket, akik más tagállamban lévő lakástulajdonuk értékesítésével vásárolnak ingatlant Magyarországon. E rendelkezések a brüsszeli bizottság szerint nem egyeztethetők össze a személyek szabad mozgásának és a letelepedés szabadságának jogával.

A magyar jog értelmében az a személy, aki Magyarországon lakóingatlant vásárol, annak értékével arányos illetéket, úgynevezett visszterhes vagyonátruházási illetéket köteles fizetni. Ha a saját tulajdonú lakóingatlan megvásárlását megelőzően vagy azt követően az adófizető értékesíti addigi magyarországi lakóingatlanát, csak akkor kötelezett illetékfizetésre, ha a megvásárolt ingatlan értéke meghaladja az értékesített ingatlan értékét, és abban az esetben is csak az értékkülönbözet után.

Ha azonban magyarországi lakóingatlan vásárlásakor az adófizető más uniós tagállamban lévő lakóingatlanát értékesíti, az illetéket nem az értékesített lakóingatlan értékével csökkentett különbözet, hanem a megvásárolt ingatlan teljes vételárának arányában számítják ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik