Üzleti tippek

Újjászülettek az MTV 3D-s felvételei

Digitális formában őrzi meg az utókornak a Magyar Televízió (MTV) a hazai televíziózás első és máig egyedüli háromdimenziós (3D) felvételeit; az 1973-ban, illetve 1988-ban készült két térhatású kisfilmen Szent-Györgyi Albert és Takács Mari szólítja meg az utókort.

“A háromdimenziós televíziózás ma még álom, de meggyőződésem, hogy a jövőben valósággá válik” – mondta a térhatású felvételek alkotója, Molnár Miklós. Az operatőr még 1973-ban forgatott egy háromdimenziós interjút Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikussal, majd tizenöt évvel később, 1988-ban Takács Mari bemondóval rögzített egy üzenetet a jövő nézői számára.

Mivel a hetvenes évek elején nem állt rendelkezésre a háromdimenziós felvételeket lehetővé tevő technika, ezért a kisfilmhez rögtönzésre kényszerült az operatőr: két 16 milliméteres kamerát helyezett el a bal és a jobb szem távolságával megegyező pozícióban. “Akkor még nem létezett megfelelő eszköz ahhoz, hogy a filmet 3D-ben megnézhessem, így nekem is 35 évet kellett erre várnom” – árulta el Molnár Miklós.

A felvételek hibáit 2008 szeptembere és decembere között többlépcsős eljárásban korrigálták, végül nagyteljesítményű számítógép segítségével hangolták össze tökéletesen a két-két filmet. Molnár Miklós térhatású felvételei így a jövőben, a háromdimenziós televíziózás elterjedése után a nézők számára is élvezhetők lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik