Üzleti tippek

Borsos ügylet

Szemet vetett a Borsra a rivális Blikk kiadója. Ha a GVH zöld lámpát ad a Ringier tervének, a cég igencsak erős pozícióba kerülhet a bulvár-napilapok piacán.

Könnyen lehet, hogy hamarosan a Ringier-hez kerülhet a második legnagyobb hazai bulvárnapilap, a Bors. Amennyiben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem talál fogást a hozzá beküldött fúziós kérelmen, a lapot jelenleg jegyző Híd Rádió Zrt.-nek már csak az árban kell megegyeznie a svájci kiadóóriás hazai érdekeltségével.

Pallagi Ferenc, a Borsot kiadó Híd Rádió Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Blikk kiadójával, a tranzakció pedig a GVH engedélye után jöhet majd létre. Hangsúlyozta: a lap kiadója mindvégig üzleti befektetésként tekintett a Borsra, azaz nem számoltak vele hosszú távon.

Azzal kapcsolatban, hogy mekkora vételárat kell majd leszurkolnia a vevőnek, az egykor a Blikket is főszerkesztőként vezető szakember nem nyilatkozott. Nem árult el részleteket a Bors pénzügyi eredményeivel kapcsolatban sem, mindössze annyit mondott, hogy a lap tavaly már pozitív üzemi eredményt könyvelt el. A cégbírósági adatokból ugyanakkor kiderül az is, hogy a kiadó Híd Rádió Zrt. korábban jelentős veszteséget produkált: 2006-ban ugyanis több mint 370 millió volt a cég üzemi vesztesége, és egy évvel később is 272 milliós mínusszal zárta az évet. Eközben a cég bevétele 1,59 milliárd forintról 1,73 milliárdra nőtt.

Sokkal kedvezőbben alakult a Bors példányszáma, amely az utóbbi években folyamatosan emelkedett. Amíg 2005 utolsó negyedévében 57 566-ot adtak el belőle, három évvel később több mint 30 ezerrel nőttek az eladások. Érdemes azonban megjegyezni azt is, hogy eközben a Blikkből egyre kevesebb fogy. A tavalyi év utolsó három hónapjában napi átlagban közel 217 ezret adtak el belőle, azok után, hogy néhány éve még azt találgatták a szakemberek, vajon a lapnak sikerül-e átlépnie a bűvös 300 ezres példányszámot.

A Ringier pénzügyi mutatói viszont jóval kedvezőbben alakultak, mint a Híd Rádióé. A svájci anyacég tájékoztatása szerint a magyar kiadó 2007-ben 130 millió svájci frankos bevételt ért el, ez 12 százalékkal haladta meg a 2006-os forgalmat.

A fúziós ügyletre legkorábban márciusban kerülhet sor, ekkorra bírálhatja el a kérelmet a GVH. A kivizsgálás folyamatban van – nyilatkozta lapunknak Mihálovits András. A GVH szóvivője szerint nagyon pontosan be kell határolniuk a piacot annak érdekében, hogy meg tudják állapítani, nem torzul-e majd a verseny a bulvárlapok körében. Nagy kérdés az is, hogy a Ringier a Bors esetleges átvétele után miként építi be a lapot a portfóliójába. Pallagi Ferenc lapunknak azt nyilatkozta: a kiadó jelzése szerint önálló termék marad a Bors.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik