Üzleti tippek

2014-től lehet ingatlanadó

Az ingatlanadót 2011-től kívánja előkészíteni a kormány 2014. évi bevezetéssel, kedvezményeket érvényesítve a 62 évnél idősebb nyugdíjasoknál és az összeg 50 százalékának levonhatóságát biztosítva a személyi jövedelemadóból - jelentette be Veres János pénzügyminiszter.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta: a kormány saját eszközeit felhasználva a forint stabilizálása érdekében mindent meg fog tenni.

A természetbeni juttatásokat nem kívánja korlátozni az adóváltoztatások révén a kormány, ugyanakkor el kívánja érni, hogy minden juttatás után a munkáltatók fizessenek közterhet.

Július 1-jétől csökken a munkáltatók járulékterhe a jelenlegi 32 százalékról 27 százalékra, az idén csak a minimálbér kétszereséig, 2010 január 1-től pedig már a teljes bérre – mondta Veres János, aki hozzátette: az 5 százalékpontos csökkentés az idén a második félévben 81 milliárd forintos tehercsökkenést jelent, 2010-ben pedig 280 milliárdot.

Veres részletez

A kormány 2009-ben 3-3,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, 3,7-3,9 százalékos infláció mellett, miközben a GDP arányos államháztartási hiány nem lesz több 2,9 százaléknál – jelezte a pénzügyminiszter.

Az idén az adóátrendezés összege 130 milliárd forintot, jövőre 740 milliárdot tesz ki, a tehercsökkenés jövőre a vállalkozásoknak 280 milliárd forintos megtakarítást jelent. Hozzátette azt is, hogy az adórendszer átalakítása mellett – a stabil államháztartás fenntartása érdekében – a későbbiekben strukturális reformok lesznek, amelyek érintik a nyugdíjrendszert, az önkormányzati rendszert és a szociális transzfereket.

Megoszlik a teher

“Az adórendszer változtatásának alapvető célja, hogy többen vegyenek részt a közteher viselésben és így fajlagosan az egyes adózók és az egyes vállalkozások adóterhe csökkenhessen” – fogalmazott a miniszter, aki az adórendszer átalakítását költségvetési szempontból semlegesnek minősítette. Idén nullszaldós a változtatás, jövőre pedig összesen 10 milliárd forintnál némileg nagyobb összeg marad az adóalanyoknál.

A személyi jövedelemadó alsó kulcsa júliustól 18 százalékról 19 százalékra emelkedik, a sávhatár évi 1,7 millióról 2,2 millióra, majd jövőre 3 millióra nő, a felső kulcs 38 százalékra emelkedik a jelenlegi 36 százalékról, a 4 százalékos különadó eltörlése mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik