Üzleti tippek

Válságfotó nyerte a World Presst

A gazdasági válság hatását tükröző képével Anthony Suau amerikai sajtófotós nyerte meg a World Press Photo pályázat 2009-es fődíját.

Az év fotóján egy felfegyverzett rendőr egyik szobából a másikba óvakodva vizsgál át egy lepusztult lakást, amit el kellett hagynia az eladósodott lakóknak, akik nem tudták tovább törleszteni jelzálogukat.

Suau a Time magazin számára készítette a képet március 26-án a gazdasági válság illusztrálására, ami az Egyesült Államokban elsőként a lakáspiacot sújtotta, majd világválsággá terebélyesedett.

Az ellentmondásossággal győzött

A zsűrit a kép ellentmondásossága fogta meg: jellegzetes háborús fotónak tűnik, miközben egy egyszerű kilakoltatást ábrázol.

“A háború klasszikus értelemben beköltözik az emberek házaiba, ahogy képtelenek fizetni a jelzálogot” – magyarázta MaryAnne Goldon, a testület elnöke.

Akinbode Akinbiyi zsűritag szerint a fotó láttán “az emberek az egész világon azt fogják gondolni: ez történik most mindannyiunkkal”.

A 2009-es sajtófotó pályázatra 124 ország közel 5600 fényképésze küldte be munkáit. A zsűri 13 napot töltött a több mint 96 ezer fotó értékelésével. Húsz kategóriában 27 ország 64 sajtófotósát díjazták. A főbb hírszolgálatok közül az AFP francia, a Reuters brit hírügynökség és a Time magazin munkatársai 3-3 díjat nyertek.

Brazil és kínai győztes is volt

Az “általános hírek” kategóriában a brazil Luiz Vasconcelos fotója lett a győztes. Ez is kilakoltatást ábrázol: egy meztelen kisgyermekét karjaiban tartó anya próbálja megakadályozni, hogy a rendőrök pajzsaikkal kiszorítsák otthonából.

A legjobb “helyszíni hírfotó” a kínai Csen Csing-kang (Chen Quinggang) nevéhez fűződik, aki a tavaly májusi szecsuáni földrengés következményét örökítette meg. Felülről fotózott drámai képén fehér hordágyon fehér ruhában, fehér takaróval bebugyolálva fekszik egy romok közül kimentett vérző áldozat, aki körül zöld egyenruhás mentők sürgölődnek.

A Pulitzer-díjas, jelenleg Párizsban élő Suau, aki a World Press Photo honlapja szerint a kilencvenes évektől dolgozik a Times fotósaként, a “mindennapi élet-sorozat” kategóriában is eredményes volt: második díjat nyert a pénzügyi válság hatását feltáró képsorozatával.

A díjakat május 3-án Amszterdamban adják át. A fődíjas Suau 12.800 dollár (mintegy 3 millió forint) pénzjutalmat és egy fényképezőgépet kap munkája elismeréséül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik