Üzleti tippek

Rekordnyereség és leépítés az OTP-nél

AZ OTP-csoport 2008-ban rekordnagyságú, 303,5 milliárd forint konszolidált adózott profitot ért el, 45,5 százalékkal többet az előző évinél. 500 fős elbocsátást terveznek.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentés alapján a 303,5 milliárd forintos profit két jelentős egyszeri tételt tartalmaz: a Garancia Biztosító 121,4 milliárd forintos nettó értékesítési eredményét, illetve egy jelentős goodwill értékvesztés-leírást az ukrán és a szerb leánybank esetében, ami a tőkemegfelelésre nincs hatással, az eredményt azonban 34,8 milliárd forinttal mérsékelte.

A bankcsoport korrigált adózott nyeresége így 219 milliárd forint, 5,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, és a módosított előrejelzésnek megfelelő. A menedzsment, tekintettel a 2008 második felétől erőteljesen jelentkező negatív piaci hatásokra, egyértelműen sikeresnek ítéli az egyedi tételekkel korrigált adózott eredményt – derül ki a jelentésből.

A jelentés egyebek mellett kiemeli a javuló éves kamatmarzsot, az 50 százalék alatti kiadás/bevétel mutatót, a stabil saját tőke arányos nyereséget (ROE), a kedvező tőkehelyzetet, a dinamikus hitelezést és a romló portfólióminőséget.

Az egyedi tételekkel korrigált negyedik negyévi adózott nyereség 45,2 milliárd forint volt, az előző negyedévinél 15,6 százalékkal, az egy évvel korábbinál 14,3 százalékkal kisebb, és meghaladja az elemzői várakozásokat.

A nettó kamatbevételek 2008-ban 17,6 százalékkal nőttek, míg a nettó díj- és jutalékbevételek 5,7 százalékkal bővültek. A nettó kamatmarzs 5,76 százalékos szintje 12 bázisponttal magasabb, mint 2007-ben volt. A működési költségeket illetően sikerült tartani az egész évre jellemző erős kontrollt, ennek következtében a kiadás/bevétel mutató 3 százalékponttal javult, és 50 százalék alá esett.

A céltartalékképzés a romló makrogazdasági környezet és számos deviza jelentős mértékű gyengülése miatt az előző évi több mint másfélszeresére, 107,6 milliárd forintra nőtt. A csoportszintű kockázati költségszint (1,73 százalék) egy év alatt megduplázódott. A portfólió minősége romlott, a problémás kinnlevőségek aránya 1,2 százalékponttal, 5,4 százalékra nőtt. A hitelekre képzett értékvesztés állománya 2008-ban elérte a 270 milliárd forintot, éves szinten 51,3 százalékkal nőtt. A problémás hitelek fedezettsége 64 százalék.

A konszolidált mérlegfőösszeg az elmúlt egy évben 11,6 százalékkal bővült, és meghaladta a 9442 milliárd forintot. A bruttó hitelállomány 21,6 százalékkal bővült és meghaladta a 7006 milliárd forintot, az állományi dinamikát jelentősen segítette számos helyi deviza (HUF, UAH, RON, RUB) gyengülése a dollárral és a svájci frankkal szemben. A betétállomány jóval szerényebb mértékben, 3,5 százalékkal nőtt, sőt, a negyedik negyedévben 3 százalékkal csökkent. A hitel/betét mutató éves szinten 114,3 százalékról 134,3 százalékra emelkedett.

Az OTP Banknál várható leépítésekkel kapcsolatban egy pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a létszámot a hitelállomány és a tranzakciók alakulásával összhangban kell alakítania a banknak, így maximum mintegy 500 fő leépítésével számolnak. Az OTP-csoport Magyarországon mintegy nyolcezer embert foglalkoztat. A csoporttagoknál ugyancsak az üzletmenetnek megfelelően fog változni a létszám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik