Üzleti tippek

Rosszabb-e az egyszerűsített adóbevallás?

Az adóhatóság reklámkampányban népszerűsíti az egyszerűsített adóbevallást, egyes médiumok viszont arról adnak hírt, hogy az egyszerűbb bevallással rosszabbul járhat az adózó. Mi az igazság?

Még néhány napjuk van az adózóknak annak eldöntésére, hogy kívánnak-e élni az egyszerűsített adóbevallás lehetőségével, az egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot február 16-ig kell kitölteni, s az adóhatóságnak elküldeni.

Több médiumot, így a FigyelőNetet is megkereste Angyal József adószakértő azzal, hogy az adózó rosszabbul járhat egyszerűsített bevallás esetén, s ezzel kapcsolatban több híradás történt. A hvg.hu által közölt cikkben az adószakértő egy példán keresztül fejti ki, hogy ha az adózó a maga kárára téved, akkor az összeg az adóhatóságé marad. Ez alighanem jó néhány adózót elbizonytalanított.

A maga kárára sem tévedhet az adózó

Az adóhatóság akkor is egyeztetést kezdeményez az adózóval, ha a „maga kárára” téved, s kevesebb adókedvezményt számol el a bevallásában, mint amit az APEH számított – mondták el az adóhatóságnál a FigyelőNet megkeresésére, cáfolva az adószakértő által mondottakat.

Az APEH szerint ennél már nem lehet egyszerűbb.

Az APEH szerint ennél már nem lehet egyszerűbb.

Az egyszerűsített adóbevallás is módot ad a különböző adókedvezmények érvényesítésére. Akinek viszont több tízezer forint adó jár vissza az adóhatóságtól, annak érdemes elgondolkodnia, hogy mégiscsak saját maga készítse el a bevallását, hiszen így hamarabb juthat a pénzéhez – hívta föl a figyelmet az APEH illetékese.

Fontolja meg, aki sokat kér vissza

Az adóhivatalnak a bevallás beérkezésétől számított 30 nap áll rendelkezésére, hogy kiutalja a bevallásban visszaigényelt összeget, aki tehát jelentősebb összegű adót igényelne vissza, jól teszi, ha minél előbb elektronikusan elküldi a bevallását, feltéve, ha nem a munkáltatójánál kérte (idén erre már csak január 31-ig volt lehetőség).

Az egyszerűsített bevallásnál az APEH “ajánlatát” április 30-ig kapják meg az adózók, amit azután május 20-ig kell visszaküldeni.

ki nem adózhat egyszerűbben?

– Egyéni vállalkozó
– Az ekho szabályai szerinti kifizetésben részesült
– Mezőgazdasági őstermelő
– olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben
az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga
köteles (kivéve ingó-ingatlan),
– Ügyletből, tőzsdei csereügyletből származó
jövedelmet szerzett,
– Fizetővendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást
választott,
– Adóelőleg-különbözet alapján meghatározott adó fizetésére köteles
– A 2008. évre áthúzódó végkielégítés miatt (is) van
adókötelezettsége,
– A jóváhagyott osztalék adójával szemben az adóévet
megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számolt el,

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.