Üzleti tippek

Bukott bankvezérek harcolnak a pénzükért

admin
admin

2009. 02. 11. 15:38

Újabb bankbotrány bontakozik ki Németországban a levitézlett bankvezetők mohósága miatt.

A Dresdner Bank tavaly 2,5 milliárd eurós veszteséget szenvedett, de vezetői éppen a tavalyi évre vonatkozóan 400 millió eurós prémiumra vonatkozó igénnyel álltak elő. Mivel a Dresdner Bank, éppen veszteségei miatt, tavaly kénytelen-kelletlen beolvadt a Commerzbankba, a beruházási részleg vezetői az új tulajdonosnál akarják kiharcolni az elmaradt kifizetéseket.

A Dresdner Bank katasztrofális pénzügyi helyzetére valójában az összeolvadás után derült fény. A Commerzbank ezért állami segítségért folyamodott, és 18,2 milliárd eurós közvetlen pénzügyi injekcióhoz jutott, cserébe részvényeinek 25 százaléka állami kézbe került. A Merkel-kormány által még tavaly elfogadott pénzügyi mentőprogram részeként a hatóságok leszögezték azt is, hogy fizetések, illetve a különböző jutalékok tekintetében a megsegített bank vezetőinek a “megfelelő” szerénységet kell tanúsítaniuk.

Ebből kiindulva a Commerzbank első menetben elutasította a prémiumkövetelést, de a Dresdner Bank vezetői nem hagyják magukat: hírek szerint most bírósági úton kívánják behajtani a pénzt.

A német kormány, illetve a pénzügyminisztérium egyelőre nem foglalt állást a kínos ügyben, amely tovább gyengíti a bankvezérek megtépázott tekintélyét. Szakértők szerint az esetleges kifizetések óriási felháborodást okoznának, különös tekintettel arra, hogy a szerződéses prémium mindeddig olyan jutalomnak számított, amely jó teljesítmény esetén jár. A Dresdner Bank vezetői azonban ezzel adósak maradtak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.