Üzleti tippek

Problémák vannak a mentőcsomaggal

A lakossági hitelpiac konszolidálásához nem elég a kormány által bejelentett, a munkanélkülivé vált devizahitelesek megsegítését célzó program, hiszen az állástalanok a veszélyeztetett ügyfélréteg mindössze 5-10 százalékát teszik ki - írja a Világgazdaság hétfői számában.

Lehetőséget kellene teremteni az egy háztartáson belüli kölcsönök összevonására, állami garanciaalapot kellene létrehozni a problémás hitelek kezelésére, és az értékesítési piacot is újra kellene szabályozni – írja a lap a kormányjavaslat készítőire hivatkozva.

Ez utóbbival kapcsolatban az egyik szakértő a lapnak kifejtette: a jelenlegi helyzet kialakulása részben azzal magyarázható, hogy az ügynökök – a magas jutalék reményében – olyan ügyfeleknek is közvetítettek hitelt, akikről már a folyamat elején tudni lehetett, hogy nem tudják majd visszafizetni.

A Világgazdaság a szükséges jogszabályi háttérrel kapcsolatban azt írja: a javaslat megvalósításához a garanciákon kívül csak a céltartalékok képzésére vonatkozó kormány- és a hasonló tartalmú pénzügyminisztériumi rendeletet kellene módosítani. Ez alapesetben mindössze néhány hetet vesz igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik