Üzleti tippek

Lelketlen kapitalizmus

Napi 10–12 órában robotoló, hétvégén is túlórázó, kiégett dolgozók, elhanyagolt család, válás, alkoholizmus, öngyilkosság. Nehéz nem felismerni korunk egyik tipikus életútját, amely földrésztől, vállalattól függetlenül üti fel a fejét. Ugyanakkor munkavállalók tömegei nem jutnak tisztességes álláshoz, akikre így kizsigerelt társaikhoz nagyon is hasonló sors vár. Mi értelme kétszer annyi fizetés mellett háromszor annyit elvárni, ha közben a munkavállaló nem elégedett, nem motivált és nem egészséges? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az egykor sikeres vezetőből a kapitalizmussal szemben kritikus filozófussá vált Charles Handy Üres Esőkabát című könyvében.

Lelketlen kapitalizmus 1

Handy a kapitalizmus által létrehozott modern társadalom ellentmondásaira szeretne rávilágítani. Hiába élünk hosszabb ideig, ha semmire nincs időnk, vagy ha életünk második felét a túlhajszoltság következtében összeszedett betegségek kikúrálására fordítjuk. Hiába dolgozunk hatékonyabban, ha ezzel munkatársunk állását szüntetjük meg, vagyis a vállalati érdek – a profit maximalizálása és a költségek minimalizálása – nem biztos, hogy a munkavállalók, tágabb értelemben a társadalom érdekeit, kiegyensúlyozottságát és a szó szoros értelmében vett emberi életforma fenntarthatóságát szolgálja. A szerző mondanivalóját négy földrész filozófusainak, gazdasági-politikai vezetőinek idézeteivel támasztja alá, ugyanakkor bőven merít hétköznapi emberek történeteiből is.

Handy arra buzdít, hogy a verseny mércéjéül a hatékonyság mellé válasszuk az emberséget – így megőrizve humán lényünket.

Manager Könyvkiadó, 2008

Ajánlott videó

Olvasói sztorik