Üzleti tippek

Trónfosztott Google

A világ legsikeresebb keresőcégét, a Google-t is elérte a globális gazdasági válság hatása. A kényszerű költségcsökkentés miatt már nem ez a társaság a legvonzóbb munkahely.

Kemény időszakot élnek át a Google alkalmazottai, miután az utóbbi hónapokban több kiváltságukról is le kellett mondaniuk, s ami még rosszabb, a korábban bombabiztosnak gondolt munkahelyük sem annyira stabil már. A társaság múlt évi teljesítménye meglehetősen felemás képet mutat, hiszen bevétele ugyan több mint negyedével, 21,8 milliárd dollárra nőtt, nyeresége ugyanakkor gyakorlatilag stagnált. Igaz, ez a globális gazdaság teljesítményéhez képest még mindig fényes eredmény, azonban valljuk be, az elmúlt években nem ezt szoktuk meg a webvilág legmeghatározóbb szereplőjétől.
Aggasztó jel a Google dolgozói számára, hogy a társaság – hasonlóan a többi, túlélésre játszó mamutcéghez – minden lehetőséget megragad arra, hogy lefaragja költségeit. A legkézenfekvőbb megoldás az alkalmazottak számának csökkentése, igaz, a keresőcég ezzel a lehetőséggel eddig nem nagyon élt. A sajtóban ugyanekkor már megjelentek olyan szakértői vélemények, hogy akár több ezren is elveszíthetik állásukat a jelenleg húszezer Google-alkalmazott közül.

Több bónuszjuttatásról mindenesetre már le kellett mondaniuk a társaság munkatársainak a Fortune magazin összeállítása szerint, ezzel is magyarázható, hogy a korábban két évig a világ legvonzóbb munkahelyének választott vállalat elveszítette ezt a pozíciót. A lap által a napokban közzétett százas listán a Google már csak a negyedik helyen szerepel a munkahelyek rangsorában, a NetApp, az Edward Jones és a Boston Consulting Group mögött. A trónfosztás hátterében az áll, hogy bár a cégnél még mindig több mint hétszázezer munkakereső jelentkezik évente, a felvétel lelassult, és nemrég visszavontak olyan dolgozóbarát lehetőségeket, mint a szokásos sítúra vagy a délutáni teázás.

A győztes, a tárolási és adatbázis-megoldásokat szállító NetApp főként a munkavállalóknak adott bőkezű juttatásoknak köszönheti az elismerést. A cég többek közt az önkéntes munkáért ötnapi fizetést ad és pénzügyi támogatásban részesíti azokat az alkalmazottakat, akik gyereket fogadnak örökbe.

Persze a Google a költségcsökkentés miatti megszorítások és az elbocsátások ellenére még mindig kedvezőbb helyzetben van, mint legnagyobb riválisai, a Yahoo! és a Microsoft. Előbbi drasztikus lépésekre kényszerül a fennmaradás érdekében. Az alapító-tulajdonos Jerry Yangot január közepén váltó Carol Bartz nincs könnyű helyzetben, igaz, az eddigi legdrákóibb lépést még nélküle hozta meg a cég menedzsmentje, amikor tavaly decemberben 1500 ember elbocsátását jelentették be. Az új főnök egyelőre csak a fizetések befagyasztásáról döntött, de piaci hírek szerint elképzelhető, hogy további leépítésekre is sor kerül a Yahoo!-nál.

Hasonló pályát futott be az elmúlt hónapokban a keresőpiac harmadik számú szereplője, a Microsoft is. A fizetésemelésről lemondhatnak a cég dolgozói, és januárban döntés született arról is, hogy ötezer embert elküldenek a társaságtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik