Üzleti tippek

Drágábbak lesznek az autók

A hazai autópiac szereplői szerint nagymértékben drágulhatnak az év derekára az autók; a kereskedők januárban mintegy 52 százalékos forgalom-visszaesést könyvelhettek el - ismerteti a keddi Világgazdaság.

Utoljára tizenegy éve talált ilyen kevés autó gazdára, mint most, pedig a legtöbb autókereskedő 15-30 százalékos kedvezménnyel kínálja egyes modelljeit, hogy apassza készletét. Egyes piaci szereplők azonban néhány hónapon belül biztosra veszik az autóárak soha nem látott emelkedését.

Érvelésük szerint a forint erősödésére nem lehet építeni, és arra sem, hogy a kormány támogassa a tízévesnél idősebb gépkocsik cseréjét. A mostani, még erős forintért vásárolt készlet kifutása után a szállítmányok már az új árfolyamon érkeznek be. Ám a gyári árak is emelkednek majd, mivel a legtöbb gyártó csökkentette idei termelési terveit, tehát a kisebb mennyiségben beszerzett részegységekhez, alkatrészekhez is drágábban jutnak.

A kereskedők is sokat veszítenek korábban felvett svájcifrank-alapú hiteleik miatt, az autókereskedő cégek akár 40 százaléka is megszűnhet az idén – olvasható a gazdasági napilapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik