Üzleti tippek

Szerződést módosított a Mol és az Ina

Aláírta a Mol Nyrt. és a horvát kormány az INA horvát olajtársasággal kapcsolatos részvényesi megállapodás módosítását, illetve egy másik szerződést az INA gázkereskedelmi és gáztárolási tevékenységeinek leválasztásáról és értékesítéséről.

A részvényesi megállapodás alapján a Mol öt főt delegál az INA kilenc fős felügyelő bizottságába és ellenőrző befolyással rendelkezik a testületben.

A kormány a szerződés szerint vétójoggal rendelkezik bizonyos esetekben azért, hogy biztosíthassa a nemzeti energia-ellátást és beleszólhasson az INA stratégiai eszközeit érintő egyes döntésekbe.

A Mol a hatfős igazgatóságba három főt delegál, köztük az elnököt, akinek a szavazata egyenlőség esetén dönt. A kormány szintén három főt delegál a testületbe.

A részvényesi megállapodás határozatlan időre szól, s addig hatályos, amíg mindkét fél legalább 25 százalék plusz 1 szavazattal rendelkezik az INA-ban.

A gázkereskedelmi szerződésben abban állapodtak meg, hogy a gázüzletágat az aláírás időpontjában 514 millió euróért az INA eladja, az ügylet 2009. július 1-ig zárul le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik