Üzleti tippek

Online kiút a nyomtatott lapoknak

admin
admin

2009. 01. 29. 13:40

Egyre több látogatójuk van a vezető amerikai újságok internetes oldalainak, az olvasók azonban nem időznek hosszan a lapok weboldalain - közölte friss felmérési adatait a Nielsen médiakutató cég.

Némi reményt jelent az évek óta folyamatosan csökkenő bevételeket produkáló nyomtatott sajtó számára, hogy mind többen és gyakrabban klikkelnek az újságok honlapjaira. A Nielsen piackutató szerint az Egyesült Államokban decemberben 40 millióan keresték fel a 10 vezető újság honlapját, ez 16 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb látogatottsággal továbbra is a The New York Times büszkélkedhet, az év utolsó hónapjában 18 millióan olvasták a tekintélyes liberális lap online cikkeit. A rangsorban a második és harmadik a legnagyobb példányszámú újság, a USA Today, illetve a The Washington Post.

A felmérés szerint az internetes olvasók kevés időt töltenek a vezető napilapok oldalainak böngészésével: decemberben mindössze alig több mint fél órát, 32,5 percet fordítottak erre. Egy látogató átlagosan 6,3-szor járt valamelyik oldalon, egy évvel korábban ez az adat még csak 5,8 volt.

Csekély profit

A Nielsen kommentárja szerint a lapok egyelőre nem tudnak kellőképpen profitálni az internetes forgalom növekedéséből, az online hirdetésekből eredő bevétel nem kompenzálja azt a veszteséget, amelyet a nyomtatott verzió iránti csökkenő érdeklődés okoz. A nyomtatott lapok hirdetési bevételei a recesszió miatt jelentősen visszaestek tavaly.

A vezető lapok honlapjain töltött idő egy év alatt 2 százalékkal növekedett, ami azonban jelentősen elmarad a vezető internetes portálok hírszekcióiban töltött idő 9 százalékos növekedéséhez képest. A hírfogyasztó internetezők a legtöbb időt a tévécsatornák, köztük az MSNBC és a CNN oldalain, továbbá olyan portálokon töltenek, mint a Yahoo! és az AOL. Ezek népszerűségben mind megelőzik a The New York Timest.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.