Üzleti tippek

A Mol nevezi ki az INA vezérét

A horvát kormány átveszi az INA olajtársaság gázüzletágát, és egyelőre nem csökkenti tovább a részesedését az INÁ-ban. A cég igazgatótanácsának elnökét viszont a Mol nevezheti ki ezentúl.

Az állami Plinacro gázvezeték-üzemeltető 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját. Ehhez a pénzt a kormány garanciájával hitelből szerzi meg a gázvezeték-üzemeltető, jelentette a horvát közszolgálati rádió.

A horvát kormány azt is közölte, hogy egyelőre megtartja 44,85 százalékos részesedését az INÁ-ban. Ezzel megerősítette, hogy belátható időre elveti a részvénycsere tervét a Mollal.

Ezen túl jóváhagyták a részvényesi megállapodás módosítását is a Mollal. Eszerint az INA hattagú igazgatótanácsában három tag fogja képviselni a horvát kormányt és három a Molt, és az igazgatótanács elnökét a Mol jelöli ezentúl. Az INA felügyelőbizottságát az eddigi hétről kilenctagúra bővítik: öt tag a Molt fogja képviselni, három a kormányt, és egy a dolgozókat. A felügyelőbizottság elnökét a horvát kormány nevezi ki. A stratégiai döntésekhez legalább hét szavazat lesz szükséges.

A horvát kormány elővételi jogot kap a Mol INA-részére arra az esetre, ha a Mol ellenséges felvásárlás célpontjává válnék. A módosításokról pénteken írják alá a megállapodást a Mollal Zágrábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik