Üzleti tippek

Az unió zöld utat ad az elektronikus számláknak

Az Európai Bizottság módosította az Áfa-irányelvet, hogy egyszerűbb legyen a számlázás, s segítsenek az elektronikus számlák elterjedésében.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot fogadott el az Áfa-irányelv számlázási szabályainak módosításáról, hogy csökkentse a vállalkozásokra háruló adminisztrációs terheket és segítse a tagállamokat az adócsalás elleni küzdelemben. A javaslat egyszerűsíti, modernizálja és egységesíti a számlázási szabályokat, célja továbbá az elektronikus számlázás szélesebb körben való elterjesztése.

Az elektronikus számlák kibocsátásához ezentúl nem lesz szükség sem minősített elektronikus aláírásra, sem elektronikus adatcserére (EDI). Lehetővé válik a számlák elektronikus úton való őrzése még abban az esetben is, ha azt előzetesen papír alapon bocsátották ki. A javaslat egységesíti a számlázásra vonatkozó szabályokat a tagállamok által eddig alkalmazott számos kivétel megszüntetésével, valamint azonos iratmegőrzési határidőt vezet be a számlákat illetően.

Főként a kis- és középvállalkozások számára jelent könnyítést, hogy szélesebb körben alkalmazhatnak egyszerűsített számlát, például az áfamentes, a végső fogyasztóknak kibocsátott, valamint a 200 eurót el nem érő végösszegű számlák esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik